Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica intitulata "Marea incercare pentru romani - reducerea unor subventii guvernamentale pentru gigacalorie", pe care o puteti citi in continuare.
Potrivit ultimelor discutii dintre autoritatile romane cu reprezentantii Fondului Monetar International, Guvernul s-a angajat sa elimine subventia la energia termica in perioada imediat urmatoare. Factura populatiei pentru incalzire si apa calda ar putea creste cu pana la 60% pana la finele anului, in functie de capacitatea primariilor de a acoperi diferenta din surse proprii. In prezent Guvernul acopera pana la 45% din cheltuielile cu combustibil ale producatorilor de energie termica, dar pretul de facturare la populatie difera mult de la o localitate la alta, in functie de pretul de referinta stabilit de catre consiliul local si subventia acordata de fiecare primarie.
Domnul prim-ministru Emil Boc a lasat sa se inteleaga ca o subventionare nediferentiata este incorecta si ca Guvernul analizeaza posibilitatea de a acorda subventii directionate strict catre persoanele cu venituri foarte mici.
Eu nu afirm ca eventuala taiere a subventiei doar pentru cei mai bogati dintre romani este o idee rea. Dimpotriva. Prin acest lucru decalajele dintre cei bogati si cei saraci s-ar putea micsora. Eu afirm cu tarie ca sistemul nu permite o asemenea abordare. Marile pierderi nu sunt la nivelul consumatorului final, ci la nivelul retelelor. Deja, cei mai cu dare de mana si-au montat centrale proprii, iar conectati la retele au ramas doar cei saraci, pentru care cresterea preturilor la incalzire si apa calda echivaleaza cu intrarea in incapacitate de plata.
In plus, la ora actuala foarte multe primarii sunt in imposibilitatea de a-si plati proprii angajati, daramite sa mai suporte si acest bir!
Preturile la apa calda si caldura vor creste masiv, inclusiv la Iasi, daca se vor sista subventiile. Iesenii vor plati dublu sau chiar triplu facturile respective. Situatia este similara pentru foarte multe localitati din toata tara.
Fiind parlamentar de Iasi, dati-mi voie sa ma refer in special la situatia de acolo. La ora actuala in Iasi sunt 57 581 apartamente racordate la CET. Practic, fiecare familie din aceste apartamente primeste, indirect, subventie pentru apa calda si caldura.
Daca iesenii platesc 1 gigacalorie la pretul standard de 175 de lei, in conditiile in care pretul real este de 300 de lei, va dati seama ce inseamna ca aceasta subventie sa nu mai existe.
De la 1 ianuarie, Guvernul a micsorat subventia acordata de la 80 de lei pe gigacalorie la 61,51 lei pe gigacalorie. Cert este ca daca subventia va fi eliminata complet, pretul platit de populatie va creste. in cazul in care municipalitatea nu va putea acoperi diferenta. Astfel, pretul unei gigacalorii ar putea ajunge la aproape 266 lei. Luand in calcul pretul de 185 de lei, cresterea va fi de 44%. Un metru cub de apa calda ar putea ajunge in jur de 17 lei, la care se va adauga si canalizarea.
Daca se va proceda la reducerea masiva a subventiilor, iar banii recuperati din subventii vor fi alocati tintit catre cei care in mod real au nevoie de sprijin financiar, atunci cred ca autoritatile locale trebuie sa aiba un plan de rezerva. Acest plan trebuie sa-i protejeze pe cei vulnerabili, pe cei cu venituri reduse. Cred ca trebuie stabilit un plafon, o suma de la care sa se porneasca. Adica, o familie care nu intruneste, sa zicem, un venit de 2000 ron, nu ar trebui sa i se taie aceasta subventie.
Din pacate, pe iesenii racordati la sistemul centralizat de incalzire ii asteapta o iarna foarte grea. Realitatea este ca termocentrala ieseana este aproape in colaps si anunta pierderi programate de aproape 100 milioane lei pentru acest an. CET abia a reusit sa treaca de iarna trecuta. Dincolo de aceste probleme financiare ale termocentralei, din acest an ar putea sa dispara si acest sprijin guvernamental acordat ca subventie la combustibil.
Ceea ce am afirmat pana acum se poate sintetiza intr-o singura fraza: in discutiile pe care guvernantii le-au avut cu reprezentantii FMI am vazut lipsa unor calcule pertinente cu facturile oamenilor in mana.
Remarc o lipsa de responsabilitate din partea guvernantilor si o necunoasterii a realitatilor de la nivel local. De cele mai multe ori s-a actionat doar sub impulsul ideilor si propunerilor unor oameni si institutii din afara care nu cunosc realitatea oraselor.
Noi nu trebuie sa facem ce zice FMI sau mai stiu eu care institutie. FMI ofera niste solutii iar guvernantii nostri le iau de bune. Fara o analiza serioasa a situatiei din teren, degeaba se bat cu pumnul in piept ca aceasta este solutia cea mai buna, ca alte variante nu existau, ca numai asa cei nevoiasi vor fi ajutati. Guvernul s-a facut pres in fata FMI, iar populatia trebuie sa plateasca. Guvernul nu trebuie sa inventeze roata si nici nu trebuie sa importe solutii din alte tari. Guvernul Romaniei ar trebui sa nu mai lucreze heirupist si sa vada care este realitatea, la nivel local.