Prin noul sistem de tarifare, introdus de la
1 aprilie a.c., consumatorul de gaze naturale va trebui sa plateasca abonamentul chiar daca intr-o luna nu consuma nimic, a declarat ieri Marcela Oltean, director la departamentul Preturi si Tarife din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Referirile au fost facute pentru lunile de vara, cand consumul este minim sau nu se consuma deloc, in comparatie cu perioada de iarna, cand se consuma la capacitate maxima. Astfel, factura pentru aprilie la gaze va arata mai consistent. Spre exemplu, pentru cei care se incadreaza la categoria de consum de pana la 2.400 mc/an, abonamentul este de 4.500 lei/zi pentru locuintele individuale si de 12.000 de lei pentru asociatiile de locatari.
Reprezentantul ANRGN explica aceasta masura prin faptul ca abonamentul la gaze nu se limiteaza doar la consumul propriu-zis, luat in calcul de consumator, ci si la costurile pentru intretinerea tehnica, pentru buna functionare a sistemelor, pentru curatatul conductelor.
In ceea ce priveste liberalizarea pietei gazelor naturale din 2007, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ca acest proces va continua, urmand ca la 1 ianuarie 2007 gradul de deschidere sa fie de 100% pentru consumatorii industriali. El a adaugat ca “in privinta consumatorilor rezidentiali piata de gaze va fi liberalizata complet pana la 1 iulie 2007“.
La randul ei, Marcela Oltean a precizat ca “piata va fi deschisa 100%, ceea ce inseamna ca toti consumatorii vor avea dreptul sa-si negocieze pretul, respectiv contractul“. In cazul celor care nu vor uza de dreptul de negociere a pretului, “va fi numit de catre Autoritate un furnizor de ultima instanta, care va avea conditii stabilite de pret reglementat“, a subliniat Oltean. Acesti consumatori, alimentati de un furnizor de ultima instanta, vor plati cel mai mare pret de pe piata.