Tarifele la gazele naturale furnizate populatiei vor creste in 2007 cu 8-12%, ca urmare a majorarii preturilor gazelor din productia interna cu 17,2%, potrivit estimarilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN. Majorarea tarifelor gazelor din productia interna va avea loc in trei etape pe parcursul anului viitor, potrivit unui document elaborat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC).

Factura la gaze va fi mai scumpa in 2007 cu pana la 12%, dupa estimarile ANRGN, preluate de Mediafax. Cauza scumpirilor va fi majorarea preturilor gazelor din productia interna cu 17,2% in trei etape. ANRGN promite ca cel putin in primul trimestru din 2007 nu vom asista la o scumpire a gazelor naturale. ßi asta pentru ca pretul gazelor din productia interna va ramane la acelasi nivel ca si acum, adica la 145 de dolari pe mia de metri cubi. Din aprilie insa, acest pret se va majora la 155 de dolari pe mia de metri cubi,
conform proiectului de politica energetica lansat de MEC. Gazele din productia interna se vor scumpi din nou in iulie, cand mia de metri cubi va costa 160 de dolari. Ultima scumpire va avea loc in octombrie, cand se anticipeaza un pret de 170 de dolari pe mia de metri cubi de gaze din productia interna.
Reamintim ca premierul Calin Popescu-Tariceanu promitea recent ca in urma torii doi ani pretul gazelor naturale nu se va majora. ßi ANRGN ne fagaduise in acesta toamna ca gazele nu se vor mai scumpi pana la finele anului. Dar, din cauza unor neintelegeri cu privire la preturi aparute intre Petrom si distribuitori, tarifele gazelor naturale s-au majorat cu 8,5% la 11 noiembrie. Reprezentantii ANRGN au explicat atunci ca producatorii interni de gaze naturale, in special Petrom, impun principalilor distribuitori preturi cu 15-20 de dolari pe mia de metri cubi peste nivelul calculat de autoritate pentru productia interna, de circa 125 de dolari. Dupa aceasta, operatorii de distributie au declarat ca din cauza ca nu au acceptat majorarea pretului, Petrom le-a intrerupt sau limitat livrarea gazelor naturale. In replica, oficialii Petrom au afirmat ca preturile companiei sunt de doua ori mai mici fata de cele pentru gazele din import.

Angajamente defavorabile

Scumpirea gazelor produse in tara este in acord cu angajamentele pe care Romania le are fata de organismele internationale si UE. Din cauza acestor angajamente, pretul productiei interne de gaze naturale trebuie sa se majoreze treptat, in fiecare an cu 25 de dolari pe mia de metri cubi, astfel incat sa ajunga la acelasi nivel cu pretul de import la data aderarii. Ulterior, ca urmare a cresterii rapide a pretului din import pe plan international, autoritatile au solicitat Comisiei Europene un termen de doi ani pentru atingerea acestui obiectiv.