Reabilitarea sistemului de distributie va reduce la jumatate factura la energia termica platita de populatie peste patru ani, cred reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), citati de NewsIn.
Potrivit acelorasi surse, pe langa factura redusa la jumatate in urmatorii trei-patru ani, si veniturile totale ale unui locuitor ce se cheltuiesc pentru utilitatile din gospodarie vor fi de maximum 10% din venitul sau, daca aplicarea masurilor de reabilitare vor urma un curs optim.
Reabilitatea sistemului de distributie a energiei termice consta in inlocuirea tehnologiilor si utilajelor existente cu cele moderne. Astfel, se asteapta un randament al sistemului de peste 85% dupa reabilitare, comparativ cu randamentul din prezent, care nu depaseste 50%. Mai mult, pierderile sunt estimate sa scada de la 20% sub 15%. Astfel, dintr-un calcul simplu se poate deduce ca, din moment ce randamentul creste si pierderile se reduc, va scadea si factura platita de populatie.
Potrivit oficialilor MAI, reabilitarea sistemului de distributie a inceput in urma cu doi ani, iar pierderile au scazut in aceasta perioada de la 40% la 20%.
Pentru anul viitor, programului de reabilitare a sistemului de distributie i-au fost alocate 750 de milioane de lei. (D.E.)