Respectarea graficului de finalizare a negocierilor Romaniei cu Uniunea Europeana este pusa, la modul cel mai serios, sub semnul intrebarii. Cauza o reprezinta facilitatile oferite de actualul Guvern grupului siderurgic LNM in 2001 la preluarea Sidex Galati.
Negocierile pe capitolul “Concurenta“ s-au blocat de cateva luni bune la stabilirea unei politici comune (a Romaniei cu UE) de acordare a ajutoarelor de stat in siderurgie. Mai mult decat atat, oficialii europeni si chiar si cei romani au inceput sa se impace cu ideea ca inchiderea capitolului “Politica in domeniul concurentei“ se va face foarte tarziu din aceasta cauza, probabil dupa 8 decembrie. De altfel, in timp ce negocierile dintre Romania si UE pe acest capitol stagneaza, se pare ca alte negocieri, cele dintre conducerea Ispat Sidex si Guvernul Romaniei, cunosc o perioada mult mai putin calma.
De mai mult timp, Executivul se afla in discutii aprinse cu reprezentantii din Romania ai grupului siderurgic LNM, proprietarul Ispat Sidex, pentru a-i convinge sa accepte o restrangere a perioadei de primire a ajutoarelor de stat si astfel o modificare a contractului de privatizare. Narendra Chaudhary, directorul general al combinatului siderurgic, a declarat ieri ca se afla in discutii cu agentiile guvernamentale pentru a vedea cum se poate rezolva aceasta problema, dar a tinut sa sublinieze ca pana acum nu s-a luat nici o decizie.

In 2003, ajutat de stat, Sidex a avut profit de 114 milioane de dolari

La preluarea Sidex, noul proprietar a beneficiat de o serie de facilitati fiscale, printre care amanarea platii TVA pentru importuri timp de trei ani, incepand cu 31 octombrie 2001, precum si scutirea de la plata impozitului pe profit pana la 31 decembrie 2006. De altfel, reprezentantul Sidex sustine ca abia in acest an scutirea de impozit pe profit poate fi considerata ajutor de stat, in conditiile in care combinatul a inregistrat pierderi in anii anteriori si a trecut pe profit abia in 2003. Anul trecut, Ispat Sidex a avut un profit de 114 milioane de dolari, din care nu a platit nimic la stat.
Pentru viitor, Grupul LNM, proprietarul societatilor Ispat Sidex Galati, Siderurgica Hunedoara si Tepro Iasi, si-a anuntat intentia sa cumpere si restul de actiuni, pe care nu le detine inca, la Siderurgica si Tepro. “Daca exista actiuni scoase la vanzare, le vom cumpara, asa cum am facut si la Sidex. Aceasta e intentia noastra pentru toate unitatile“, a spus directorul general al Ispat Sidex.
Mai trebuie spus ca oficialii romani nu par deloc ingrijorati de o posibila amanare a aderarii cauzata de o eventuala tardiva inchidere a capitolului “Concurenta“. Ei admit ca, deocamdata, intre Comisia Europeana si Romania pe acest capitol se negociaza ajutoarele acordate LNM la privatizarea Sidex, dar adauga cu nonsalanta ca un alt punct important al negocierilor pe “Concurenta“ este si obtinerea de catre tara noastra a doua perioade de tranzitie pentru continuarea acordarii de facilitati in zonele libere si cele defavorizate. Reamintim ca, la 17 decembrie, Romania ar trebui sa inchida negocierile cu UE.