Autoritatile romane vor modifica in special Legea Investitiilor pentru a introduce anumite facilitati pentru cei care produc si folosesc ener-gie regenerabila, se arata intr-un comunicat al Ministerului Integrarii Europene.
Potrivit unui calendar al Uniunii Europene, se urmareste dublarea ponderii energiei regenerabile in consumul brut de la 6% la 12%. De asemenea, si in consumul de electricitate se doreste ca energia verde sa creasca de la 14 la 22%. ¥inta Romaniei in aceasta privinta este ca ponderea energiei electrice din resurse regenerabile sa ajunga in 2010 la 33%, adica la 21,4 terawati pe ora, se mai arata in comunicat. Reamintim ca pentru sustinerea utilizarii energiei electrice din aceste surse s-a introdus la noi din 2005 sistemul certificatelor verzi tranzactionabile. Scopul certifica-telor este de a reduce preturile care vor fi platite de consumato-rul final. Acest sistem obliga furnizorii sa distribuie o cota de energie obtinuta din resurse regenerabile.
In ceea ce priveste energia termala, in 10 scoli din tara vor fi introduse pompe de caldura (care capteaza apa termala si o pompeaza in instalatiile de cal-dura din scoli). Localitatile vizate sunt: Tileagd (Bihor), Dragodana (Dambovita), Urzicuta (Dolj), Cudalbi (Galati), Vima Mica (Maramures), Gorgota (Prahova), Dudestii Noi (Timis), Falciu (Vaslui), Tamboesti (Vrancea), Slobozia Bradului (Vrancea). (M.H.)