Executivul este in impas in cazurile de privatizare a unor mari companii, tocmai pentru ca acestea au mari datorii la buget. De aceea, Guvernul a decis la ultima sedinta sa solicite avizul Consiliului Concurentei asupra unor masuri pentru accelerarea privatizarii in astfel de cazuri.
Proiectul de ordonanta de urgenta propune ca societatile comerciale pentru care s-a declansat procedura de privatizare prin publicarea ofertei de vanzare sa beneficieze de suspendarea sistemului de compensare a sumelor de rambursat de la bugetul statului cu obligatiile fiscale restante.
Cu alte cuvinte, aceste sume ar putea fi restituite pe perioada administrarii speciale si in limita valorii drepturilor salariale cuvenite angajatilor si costurilor utilitatilor.
Prin aceasta masura se urmareste cresterea sanselor de privatizare a acestor societati comerciale, pentru a asigura locuri de munca si dezvoltarea economica a zonelor in care sunt amplasate.
Proiectul de ordonanta nu face referire la o societate anume, dar ordonanta ar putea fi cu succes aplicata in cazurile Tractorul Brasov sau la Electroputere Craiova. (Mugur Cosmin)