Masurile potrivit carora fabricile din centrul oraselor vor fi mutate in afara lor faciliteaza crearea de noi spatii pentru constructiile rezidentiale. Relocarea fabricilor reprezinta o etapa necesara pe care autoritatile romane trebuie sa o parcurga in rezolvarea problemelor de mediu. Potrivit moratoriului primit din partea Uniunii Europene in ceea ce priveste alinierea la normele de mediu, Romania are ca termen de rezolvare a problemelor de mediu 13 ani. Asta inseamna ca pana in 2020 se vor tot muta si construi fabrici in afara oraselor. Analistul imobiliar Radu Zilisteanu apreciaza ca relocarea fabricilor este un lucru bun pentru Romania nu numai in privinta rezolvarii problemelor de mediu. Terenurile care vor fi disponibilizate vor fi destinate constructiilor imobiliare rezidentiale. Acest lucru inseamna crearea de noi perspective pentru piata constructiilor deoarece terenurile pe care sa se poate construi imobile rezidentiale "sunt din ce in ce mai rar de gasit in interiorul oraselor", adauga Zilisteanu. Un exemplu in acest sens il constituie unele firme care isi au sediul in zona fostei fabrici Semanatoarea. Acestora li s-a propus sa se mute avand in vedere dezvoltarea noului proiect imobiliar din zona, a mai adaugat Zilisteanu.

Dezvoltarea infrastructurii periferiilor

Noile masuri privind relocarea ce se vor aplica dupa aderarea Romaniei la UE vor avea si alte tipuri de consecinte. Spre exemplu, vor determina o noua tendinta: constructia de fabrici in afara oraselor si implicit dezvoltarea zonelor de la periferii. Construirea unei fabrici la 30 de kilometri distanta fata de autostrada va determina, dupa cum afirma Zilisteanu, si construirea unui nou drum pentru a inlesni accesul la caile de comunicatie principale.
Viitorii investitori care isi vor construi fabricile in afara oraselor vor avea o concurenta redutabila din partea sectorului de constructii rezidentiale in a achizitiona terenul necesar. ßi constructiile de locuinte fac concurenta celor industriale. Din ce in ce mai multi bucuresteni cumpara terenuri la iesirea din oras pentru a-si construi case sau chiar pentru a specula un profit de pe urma cresterilor de preturi de pe aceasta piata. Va fi foarte greu pentru investitori sa gaseasca terenuri pentru constructia de fabrici in zonele periferice din nordul, estul si vestul Capitalei, unde sunt in derulare si se vor mai dezvolta proiecte rezidentiale. In sud insa, datorita fabricilor deja existente la marginea Capitalei care polueaza, proiectele rezidentiale sunt aproape inexistente. Asadar, o potentiala zona de dezvoltare a fabricilor in afara Capitalei va fi reprezentata de terenurile din sud.
In plus, si pretul acestora e mai scazut decat cel aferent terenurilor din nordul, estul si vestul Bucurestiului.