Din 2007, marile proiecte din transporturi nu vor mai fi executate pe tronsoane. Autoritatile pregatesc o lege unica a exproprierii pentru terenurile de utilitate publica, care va urgenta realizarea de autostrazi si drumuri nationale. Contractele vor fi semnate pentru intreaga suprafata, si nu pe tronsoane, ca pana acum.
Autoritatile anunta o lege unica a exproprierii de terenuri, care va cumula cele trei legi existente in prezent, respectiv Legea 33/1994 a exproprierii terenurilor de utilitate publica, Legea 198/2004 privind unele masuri prealabile lucrarilor de constructie de autostrazi si drumuri nationale si Legea 407/2005, a exproprierii pentru terenuri feroviare. Potrivit proiectului de act normativ, va exista o alta modalitate in care se vor derula proiectele referitoare la constructia de drumuri, contractul fiind semnat pentru intreaga suprafata de teren, si nu pe tronsoane, ca pana acum. Noua lege va grabi finalizarea lucrarilor, intrucat in prezent sunt foarte multe intarzieri, din cauza ca lucrarile se executa pe bucatele. Vor fi evitate intarzierile in finalizarea marilor proiecte de infrastructura de transport, precum cele de constructie sau reparatie a autostrazilor si drumurilor nationale. Pana acum era nevoie de minimum 5 ani pentru obtinerea unei suprafete de teren, pentru ca se semna contractul doar pentru o portiune de teren. Asa se face ca, pe masura ce se lucra intr-o parte, in cealalta se urmarea obtinerea terenului. Prin aplicarea noii legi, proiectele se vor putea derula mai repede.
Dupa cum putem observa si in Oradea, in prezent se inregistreaza mari intarzieri la lucrarile finantate cu bani de la UE, in unele cazuri din cauza imposibilitatii punerii la dispozitie a intregii portiuni de teren, inainte de inceperea unei lucrari. La proiectul exproprierii terenurilor de utilitate publica lucreaza Ministerul Justitiei, Ministerul Integrarii Europene, Ministerul Mediului, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Transporturilor. Lege urmeaza sa fie aprobata pana la finele anului si va fi aplicabila din 2007.