Presedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), George Constantin Paunescu, a declarat ca este foarte important pentru mediul de afaceri ca sa existe in fiecare judet al tarii un Consiliu de Export. "Exportul este cea mai importanta sursa de stabilitate economica. De aceea, ar trebui ca in fiecare zona a tarii sa se constituie un Consiliu de Export. Sunt intreprinzatori care strabat sute de kilometri pentru a fi prezenti la dezbaterile Consiliului. Au ajuns sa stea mai mult pe drum, pentru doua-trei ore, cat tin sedintele", a declarat vineri George Constantin Paunescu, in cadrul conferintei "Ziua Intreprinzatorilor", organizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) cu ocazia evenimentului "Saptamana Europeana a IMM-urilor". Mai mult decat atat, ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, prezent la seminar, s-a aratat incantat de propunerea presedintelui ACPR, declarand ca este o masura foarte buna pentru patroni, deoarece exportul este foarte important pentru dezvoltarea unei firme, si va face tot posibilul pentru a putea fi pusa in aplicare.
George Constantin Paunescu a reamintit ca guvernul trebuie neaparat sa-si plateasca datoriile catre firme, deoarece multe dintre acestea au ajuns in lichidare. "Faceti, va rog, un moratoriu pentru ca sunt multe IMM-uri care au foarte multi bani de primit de la stat. Multe dintre acestea au ajuns chiar in lichidare. Ca sa nu mai spun ca datoriile acestora catre stat sunt mult mai mici decat datoriile statului catre ele. Sunt multe IMM-uri care nu-si mai pot continua activitatea, iar ele mai sunt si penalizate pentru ca nu-si platesc darile catre stat. Dar statul nu este penalizat cand intarzie cu banii", a afirmat presedintele ACPR.

CEC trebuie sa finanteze IMM-uri

Totodata, George Constantin Paunescu a atras atentia executivului si asupra problemei legate de CEC Bank. "Mai exista o problema, la fel de mare pentru intreprinzatori, si anume CEC Bank. Ar trebui ca statul sa intreprinda ceva pentru ca aceasta banca sa finanteze IMM-uri. Daca nici singura banca romaneasca infiintata pentru finantarea IMM-urilor nu ne acorda bani, atunci unde sa ne mai ducem? Trebuie sa se faca totusi ceva, pentru ca CEC sa intre in rolul lui de a finanta IMM-uri", a subliniat acesta.
George Constantin Paunescu a reamintit patronatelor ca ACPR este deschisa oricarei organizatii care vrea sa adere. "In ACPR, nimeni nu este sef. Toti au drepturi comune, toti au dreptul la dialog si la o opinie. Este foarte important sa ne unim si sa avem o voce comuna si aceleasi obiective. ACPR este deschisa tuturor confederatiilor, fiind o Alianta puternica si membra a Business Europe", a explicat presedintele Aliantei.

Din toamna, impozitul minim ar putea fi anulat

Constantin Nita va propune anularea impozitului minim atunci cand se va discuta proiectia bugetara pentru anul 2010, numai in conditiile unor performante economice si daca veniturile bugetare vor permite acest lucru.
"Vom propune anularea impozitului minim daca vom avea performante economice si daca veniturile bugetare vor fi indestulatoare. Aceasta propunere o vom face cand se va discuta proiectia bugetara pentru anul 2010", a spus ministrul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri.
Constantin Nita a mai mentionat in cadrul conferintei "Ziua Intreprinzatorilor" ca printre propunerile pe care ministerul le-ar mai putea face este aceea ca firmele cu o cifra de afaceri mai mica de 50.000 de euro sa fie scutite de plata impozitului minim.
Ministrul a mai spus ca, in maximum o luna, se va finaliza proiectul de lege privind infiintarea unui fond de risc care va beneficia de un buget de 50 de milioane de euro.
Acest fond va sustine intreprinderile care investesc in inovatie sau care doresc sa investeasca in strainatate.