Piata produselor avicole din Romania se confrunta cu o problema in ceea ce priveste pieptul de pui si pulpele, care se vand la acelasi pret, desi cererea este mai mare in cazul pulpelor si mai scazuta in cazul pieptului de pui, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari (UNCPR), in cadrul unei conferinte de presa. El a spus ca ar trebui sa ne orientam spre exportul de piept de pui in tarile din UE, unde consumul este mai mare, si sa importam produse care sunt mai cerute de consumatorii romani.
Ilie Van a precizat ca producatorii de produse avicole au suferit pierderi din cauza gripei aviare, dar ca s-a reusit stoparea declinului, cu ajutorul autoritatilor. Astfel, fata de anul trecut, productia de carne de pasare a crescut cu 8-9%, iar cea de oua cu 5-6%. Anul trecut, consumul de carne de pasare in Romania a fost de 450.000 de tone, respectiv 20,7 kilograme pe cap de locuitor.
In ceea ce priveste investitiile din sectorul avicol, in perioada 2006-2007 se estimeaza o valoare a acestora de 170 de milioane de euro, iar in intervalul 2007-2009 sunt necesare investitii in valoare de 700 de milioane de euro, care vor include si remodernizari ale unitatilor existente.
Van a mai declarat ca producatorii avicoli trebuie sa aiba grija de costurile de productie, in special pe costul furajelor, pe care va exista o presiune dupa aderare. De asemenea, producatorii trebuie sa tina cont de cresterea productivitatii, care sa fie corelata cu modernizarea si investiile realizate in acest sector. Presedintele UNCPR a dat ca exemplu faptul ca, in Romania, un cost suplimentar este reprezentat de faptul ca fermele trebuie pazite, lucru care nu se intampla in celelalte state din UE. Pe de alta parte, el a spus ca, in acest sector, producatorii mici nu pot concura decat cu produse de nisa, cum sunt cele ecologice. (Simona Necula)