Senatorul Florea VOINEA a sustinut o declaratie politica cu titlul: "Se poate, depinde doar cu cine " Textul declaratiei politice il puteti citi in continuare:

Departe de o pledoarie pro domo sua, tin sa punctez un eveniment pentru economia romaneasca care a inregistrat o deloc neglijabila scadere a deficitului balantei comerciale in primul trimestru al acestui an. Și spun ca nu este un fapt minor nu datorita cifrelor ci datorita contextului economic in care s-a realizat. In conditiile in care piata de desfacere a Uniunii Europene agonizeaza sub recesiune, producatorii romani au reusit sa demonstreze ca se poate!.
Ce-i drept, curajosii exportatori romani au reusit o performanta care merita o analiza mai serioasa si nu doar o mentiune en passant.
Cum a fost posibil pe fondul unei crize economice europene care este departe de a fi depasita? Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana fiind agreata din ratiuni stict politice, nu a adus si asteptata dezvoltare a industriei si a agriculturii dimpotriva, a reprezentat un factor de decadere a acestora prin presiunea concurentiala. La 7 ani de la aderare, Romania a ramas la stadiul de contributor net si zona de valorificare a capitalurilor occidentale. De fapt, am neglijat productia in favoarea consumului produselor importate din Uniune, pierzand din vedere ca acest lucru afecteaza viitorul nostru economic. Economia romaneasca a devenit astfel subcontractor specializat in producerea de produse de lohn, piese de schimb si subansambluri. Și asa am ajuns sa purtam stigmatul de economie manufacturiera de ansamblare, crezand cu naivitate ca am intrat pe o piata concurentiala corecta.
Și acum - cand occidentul european a dovedit slabiciuni ale sistemului monetar unic, iar puterea concurentiala a pierdut lupta cu tarile asiatice si nord-americane - exportatorii romani au inteles ca trebuie sa-si orienteze oferta catre statele extra-comunitare. Polonia, Ungaria, Cehia si Bulgaria nu au incetat, dupa caderea Cortinei de Fier, sa-si dezvolte bunele relatii economice cu Rusia, China si Turcia. Sunt tari care detin un capital urias si - mai mult decat atat - sunt si interesate sa investeasca in zona UE.
Avand o indelungata traditie in a produce lucruri de calitate si ieftine este cazul sa "profitam" de criza si sa redescoperim vechii parteneri comerciali. Și pentru ca rezultatele obtinute de exportatorii romani in primul trimestru al anului sunt incurajatoare, este cazul sa regandim strategiile si prioritatile in materie de relatii economice prin refacerea sau consolidarea legaturilor comerciale cu partenerii care s-au dovedit constant interesati de productia romaneasca si ale caror piete au o reala putere de absorbtie, nefiind afectate de recesiune.