Eximbank a lansat o asigurare pentru exportatori, prin care acestia primesc despagubiri in cazul unei aprecieri a leului fata de euro sau dolar cuprinsa intre 2% si 15%, a comunicat Eximbank.
Produsul este destinat firmelor cu activitate de export de cel putin un an si are o durata a asigurarii intre 10 si 90 de zile calendaristice de la data incheierii politei de asigurare.
Costurile asigurarii se calculeaza in functie de o prima cuprinsa intre 1 si 2,5% din valoarea contractului de export, la care se adauga un comision de administrare de 0,5% si comisionul de analiza a plafonului, de 200 de euro. Despagubirea incasata de exportatori se calculeaza la cursul de schimb valutar stabilit de BNR la data la care se incheie contractul de asigurare si se plateste in lei. Eximbank se angajeaza sa plateasca exportatorului care solicita asigurare impotriva riscului valutar diferenta dintre cursul de schimb valabil la data depunerii solicitarii si cel valabil la data incasarii creantelor la export. Aprecierea monedei nationale trebuie sa fie de cel putin 2% pentru a putea beneficia de o astfel de despagubire. Asigurarea cursului valutar, precum si celelalte produse lansate in ultimii doi ani de Eximbank sustin dezvoltarea economica, oferind intreprinzatorilor romani posibilitatea de a realiza exporturi in conditii de siguranta.
Banca ar putea prelungi durata maxima a asigurarii pana la 120 de zile, de la 90 de zile in prezent. Exista posibilitatea ca partenerii exportatorilor sa plateasca in acest termen de 90 de zile doar cota de avans, restul platii nefiind astfel asigurata de aceasta polita.