Moneda nationala s-a depreciat fata de euro cu 551 de unitati, un euro fiind cotat azi la 3,6382 RON. Acest lucru este imbucurator pentru exportatori, care incaseaza astfel mai multi lei pe produsele vandute in euro. "Cresterea peste 3,5 RON a monedei europene este in favoare exportatorilor, in sensul ca-si mai recupereaza din pierderi", a declarat Mihai Enache, reprezentantul unei firme exportatoare de cherestea si alte materii prime lemnoase. "Pentru ca acestia sa aiba insa un profit in plus, un euro ar trebui sa fie cotat la 4 RON", a mai spus Enache. ßi asta pentru ca preturile pentru marfa exportata acum s-au stabilit in semestrul II al anului trecut, cand cei din domeniu estimau ca pentru fiecare euro vor primi 4 lei noi. Cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, multi exportatori au inregistrat pierderi de 10-15%.

Castiguri prea mici

Cum profitul unui producator si exportator de produse lemnoase nu depaseste 10-12% din cifra de afaceri, scaderea de la 4,2 la 3,4 lei noi pentru un euro le-a cauzat o pierdere de 10-15%. Cum estimarile cu privire la aprecierea monedei europene nu indica o cotatie a acesteia la peste 3,7 RON, exportatorii trebuie sa caute o alta modalitate de a estompa pierderile de pe urma fluctuatiilor monetare. Iar unii au si gasit-o. Achizitioneaza utilajele si realizeaza restul investitiilor in euro, ne-a spus Enache.
Cu toate acestea, preturile de productie cu materii prime si plata salariilor se realizeaza tot in lei. La unele firme insa, materiile prime si salariile se achita in euro.
Este si cazul societatii la care este asistent manager Elena Orz, unde castigurile de pe urma exporturilor in euro de 5% sunt compensate de pierderile cazuate de plata salariilor si a materiei prime in euro.

Importatorii scumpesc mobila

Aceasta crestere afecteaza insa si pretul mobilei achizitionate din import. Reprezentantii din domeniu estimeaza ca pretul acesteia se va scumpi cu pana la 3%.
Astfel ca, daca va creste pretul de achizitie, importatorii vor vinde si ei mai scump, e de parere Dumitru Pohus, reprezentantul unei firme importatoare de mobila.
Prin urmare, vom asista la o crestere de pret a mobilei de doua sau chiar trei procente. Importatorii nu se tem insa ca vor pierde din clienti, acestia considerand ca si clientii isi vor ajusta bugetele, astfel incat sa cumpere in continuare mobila din import.