Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) cere demiterea conducerii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), invocand “efectele catastrofale ale politicii monetare si valutare ale BNR asupra exporturilor“.
“Tot ce a facut BNR in ultimele luni pentru a ajuta exportatorii a dovedit ca este incapabila, de aceea credem ca este cazul sa lase locul altora sa rezolve aceste probleme“, precizeaza secretarul general al ANEIR, Mihai Ionescu.
ANEIR acuza BNR si de faptul ca “a devenit o mare producatoare de pierderi in propria gestiune“.
“Rezultatele financiare ale BNR in ultimii ani arata ca, incepand cu 2001, BNR a inceput sa inregistreze pierderi, de la 143 de milioane de dolari in 2001, la 530 de milioane de dolari in primele 11 luni ale lui 2004“, sustine Gheorghe Stroe, expert financiar-bancar al ANEIR.
De altfel, ANEIR cere si interventia urgenta a Parlamentului si angajarea unui audit international pentru stabilirea solutiilor de iesire din criza si identificare a responsabilitatilor materiale si penale ale celor vinovati.
Referitor la declaratiile recente ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, potrivit carora, in toamna, evolutia cursului de schimb valutar s-ar putea stabiliza, exportatorii spun ca nu pot astepta “o iluzie“.
“In maximum trei luni, exportatorii isi vor inchide fabricile. Nu putem astepta dupa o iluzie. De altfel, firmele straine membre ale Asociatiei au avertizat ca vor pleca din Romania din cauza fluctuatiilor mari de curs. Aprecierile leului cu 5% pe zi sunt foarte mari“, mai explica Ionescu.
In ceea ce priveste reactia BNR la toate acuzele aduse de catre exportatori, aceasta se reduce la un singut cuvant: neseriozitate, dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet.

Liberalizarea contului de capital ar trebui amanata

Si masura prin care vor fi eliminate restrictiile pentru cumpararea de valuta de catre firmele romanesti, luata de BNR, ii nemultumeste pe exportatori. De altfel, ei spun ca aceasta este o maniera aroganta a Bancii centrale de a rezolva problemele si nu este o solutie de salvare a cursului de schimb.
“Este o problema utopica ce nu rezolva problemele exportatorilor care sunt in criza de lichiditati“, mai spune oficialul ANEIR.
Totodata, ANEIR mai cere si amanarea datei de liberalizare a contului de capital despre care, spun ei, va fi un magnet pentru capitalurile speculative, care va duce in continuare la fluctuatii de curs valutar.
Recent, guvernatorul BNR a spus ca liberalizarea contului de capital se va produce in primul semestru al acestui an.

Inca 1.000 de miliarde de lei...

Pentru a incuraja exporturile, ANEIR cere suplimentarea cu 1.000 de miliarde de lei a fondurilor alocate Eximbank, aceasta suma urmand a fi folosita pentru cresterea fondurilor de garantii si asigurari de export. Asta ar insemna 4.450 de miliarde de lei de la buget, avand in vedere ca pentru acest an Eximbank are alocata suma de 3.450 de miliarde de lei, potrivit presedintei bancii, Mariana Diaconescu.