Primii zece exportatori ai Gorjului au fost premiati ieri de Centrul Roman de Comert Exterior (CRCE). Directorii firmelor care fac export au profitat de ocazie pentru a-si expune problemele in fata oficialilor veniti de la Bucuresti.

Cel mai mare exportator al Gorjului ramane si in acest an ARTEGO Targu Jiu, fabrica de produse de cauciuc reusind sa aduca in tara circa 11 milioane de dolari, cu 20% mai mult ca anul trecut. Au mai fost premiate patru fabrici de produse din sticla, doi producatori de mobila, o fabrica de confectii si doi producatori de piese metalice.

Printre participanti s-au remarcat reprezentantii societatii AKYBUD PROD SRL, firma care a reusit un export de trei milioane de dolari, avand numai zece angajati. Societatea are ca obiect de activitate achizitia, comertul si exportul de miere de albine. Nicu Dragoi, reprezentantul firmei, a spus ca institutiile publice care se ocupa de comert exterior ar trebui sa sprijine mai mult exportatorii, in sensul facilitarii accesului la targuri si expozitii internationale.

„Firmele romanesti nu sunt lasate sa faca export“

Premierea exportatorilor gorjeni s-a facut in prezenta mai multor oficiali de la Bucuresti, care au avut astfel prilejul sa afle cateva din greutatile cu care se confrunta acestia. Au fost prezenti Ion Pargaru - presedintele Fundatiei Comerciale Romane, Cornel Diaconita - seful Directiei de promovare a exporturilor din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Constantin Udrea - director in cadrul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Viorel David, directorul general al ARTEGO Targu Jiu, cel mai mare exportator al Gorjului, a tinut sa le spuna oficialilor de la Bucuresti ca „firmele romanesti nu sunt lasate sa faca export“.

Acesta a precizat ca in toate tarile dezvoltate se acorda facilitati exportatorilor, numai Romaniei i se pun tot felul de conditii de catre organismele internationale. „De ce vrem sa intram in UE daca nu o sa facem fata conditiilor pe care ni le impun?“, a intrebat retoric Viorel David.

Exportatorii s-au mai plans de accesul dificil la credite, de cursul valutar care ii dezavantajeaza in aceasta perioada, de preturile din ce in ce mai mari ale energiei electrice si gazelor naturale etc. Presedintele Fundatiei Comerciale Romane, Ion Pargaru, specialist in comert exterior, a spus ca situatia exporturilor romanesti este de-a dreptul dezastruoasa, chiar si aceasta caracterizare fiind prea blanda. Acesta a prezentat situatia balantei comerciale cu doua dintre cele mai importante state ale lumii.

Romania importa din Rusia in valoare de trei miliarde de dolari, in timp ce exporturile sunt sub 200 de milioane. Si din China facem importuri anuale de doua miliarde de dolari, exporturile fiind de numai 184 de milioane.