Deficitul in comertul cu produse agroalimentare s-a majorat in primele sapte luni cu 6,5% fata de perioada similara din 2004, pana la 750,3 milioane euro, pe fondul unor importuri de 1,054 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
Ceea ce ar trebui sa ridice insa un semn de intrebare factorilor responsabili este faptul ca in 2005 s-au dublat importurile de carne de porc, ajungandu-se la valori de import de peste 148 de milioane de euro. Asta ne poate arata cat de putin incurajati sunt producatorii autohtoni de carne de porc. In ponderea importurilor urmeaza apoi tigarile si tutunul (133,9 milioane de euro), carnea de pasare (55,2 milioane de euro), citricele si bananele (54,4 milioane de euro), precum si zaharul (50,8 milioane de euro). Desi exporturile de produse agroalimentare au crescut in 2005 fata de 2004, ponderea principala la export au avut-o livrarile de animale vii (60,6 milioane de euro), care detin circa 20% din valoarea totala a exporturilor. Asta ne arata ca Romania exporta, ca si acum mai mult de 15 ani, produse brute, neprelucrate sau semifinite, cu valoare mica, in timp ce importam produse prelucrate, finite.