Reprezentantii Camerei Consultantilor Fiscali continua actiunile de atragere sau intimidare a membrilor Corpului Expertilor Contabili (CECCAR). Se incearca racolarea cu forta a expertilor contabili la nou-infiintata Camera a Consultantilor Fiscali, organism aflat sub directa supraveghere a Ministerului Economiei si Finantelor Publice. Miza este uriasa avand in vedere piata de consultanta fiscala din Romania.
Pana acum, prin diverse incercari de modificare a legislatiei, inclusiv a Codului de Procedura Fiscala, s-a dorit ca declaratiile fiscale ale contribuabililor persoane juridice sa fie avizate obligatoriu de un consultant fiscal. Acest lucru nu s-a reusit si din aceasta cauza a inceput intimidarea expertilor contabili autorizati. Astfel, acum cateva zile, contabilii, membri ai CECCAR, au primit in cutia postala scrisori care poarta semnatura prim-vicepresedintelui Camerei Consultantilor Fiscali, Constantin Vaduva.
Textul acestor misive ne scuteste de alte comentarii. "Societatea dvs. desfasoara activitati de contabilitate si audit financiar, consultanta in domeniul fiscal conform CAEN 7412 (recodificat 6920), avand cont unic de inregistrare...
Conform prevederilor OG nr. 71/2001, privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, aveati obligatia ca in termen de 120 de zile, respectiv pana la data de 27.11.2007, sa va inscrieti la Camera Consultantilor Fiscali in vederea autorizarii. Daca pana la aceasta data nu ati solicitat autorizarea, va facem cunoscut ca potrivit art. 25 alin. 2, din OG 71/2001, exercitarea activitatii de consultanta fiscala de catre persoanele juridice care nu au fost autorizate de Camera si/sau care nu s-au inregistrat in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor comerciale de consultanta fiscala constituie fapta de concurenta neloiala si se sanctioneaza conform Codului Penal - art. 301. Prin prezenta, va solicitam ca, in cel mai scurt timp posibil, sa va clarificati situatia, ca sa nu fim obligati sa luam masurile legale in vederea sanctionarii, conform celor aratate mai sus", se arata in respectivele scrisori de amenintare.
Campanie de nationalizare a unei profesii liberale
Reactia expertilor contabili nu a intarziat sa apara. Marin Toma, presedintele Biroului Permanent al Consiliului Superior al CECCAR, s-a aratat surprins de gestul consultantilor fiscali subliniind ca a inceput o campanie in forta de nationalizare a unei profesii liberale si aducerea acesteia sub directa subordonare a Ministerului Economiei si Finantelor.
"Este clar o forma de santaj. Nu au niciun drept legal sa faca acest lucru. Legea este de partea noastra si avem tot dreptul sa ne exercitam profesia" - declara Toma. "Biroul Permanent al Consiliului Superior cere membrilor Corpului sa nu dea atentie unor astfel de gesturi de intimidare si sa continue sa desfasoare toate activitatile la care acestia au dreptul potrivit art. 149 si 150 din Regulamentul republicat, date in aplicarea art. 2, alineat 1, art. 6, 7 si 9 din OG nr. 65 din 1994, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.13 din 2008, precum si a prevederilor din Hotarirea Consiliului Superior nr. 115 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 531 din 2008" - suntem informati printr-un comunicat CECCAR.
Chiar de la anuntarea intentiei de formare a Camerei Consultantilor Fiscali, contabilii au prezentat obiectii atragand atentia asupra riscurilor care pot aparea in piata prin suprataxarea contribuabililor si restrangerea dreptului de profesie. De fiecare data aceste proteste au fost ignorate de autoritati. Nici pana in prezent nu s-a dat o explicatie plauzibila privitoare la imixtiunea directa a statului intr-o afacere privata. Serviciile fiscale, pentru a fi si de calitate, nu pot fi rupte de serviciile contabile ale unui contribuabil. Prin reglementarile in cauza au fost lezate interesele celor peste 45.000 de experti contabili si contabili autorizati care obtin in prezent peste 20% din veniturile lor din prestarea serviciilor fiscale. Un studiu efectuat recent de IFAC (Federatia Internationala a Contabililor) a concluzionat ca serviciile fiscale sunt furnizate in cea mai mare parte de asociatiile profesionale din domeniul contabilitatii (Australia, peste 90%, Italia, peste 95%, Japonia, aproape 100%, Suedia, peste 90% etc.). In fapt, este vorba de o confiscare a unor atributii apartinand unui grup in favoarea intereselor altui grup, insa nu prin metode concurentiale, ci prin act administrativ. Cum grupul favorizat este pus sub controlul si administrarea Ministerului Finantelor Publice, masura echivaleaza cu o nationalizare a serviciilor efectuate in prezent - la noi ca peste tot in lume - de sectorul privat.
Masura contravine directivelor europene; astfel, in timp ce Directiva Bolkestein prevede liberalizarea circulatiei unor astfel de servicii, reglementarea in cauza creeaza un monopol asupra serviciilor liberale si nu orice monopol, ci un monopol de stat. Reglementarea conduce la scaderea dramatica a autoritatii uneia din cele mai importante institutii ale statului.
Este stiut ca pe axa Fisc-contribuabil trebuie sa existe o persoana neutra, independenta de ambele parti, care sa asigure: contribuabilul, ca nu va fi obiect al unor abuzuri si nedreptati, si Fiscul, ca respectivul contribuabil respecta legea. Prin eliminarea acestui specialist neutru - expertul contabil - si inchiderea circuitului dintre Fisc si contribuabil se ridica doua probleme: cine are interes ca cel care emite reglementarea fiscala si stabileste impozitul tot el sa acorde si consultanta, iar in caz de litigiu sa efectueze si expertiza, creandu-se, astfel, un monopol total al statului si toate conditiile pentru abuzul de control, hartuiri fiscale, coruptie, evaziune si alte crime economice si pentru introducerea in obscuritate a relatiilor contribuabilului cu Fiscul?
Conferinta Nationala cere Consiliului Superior al CECCAR sa solicite Guvernului Romaniei retragerea Hotaririi Guvernului nr. 1052/2006, in caz contrar, sa solicite instantelor de drept comun ale statului anularea reglementarilor privind Camera Consultantilor Fiscali si recuperarea prejudiciilor cauzate membrilor CECCAR", se mentioneaza intr-un protest oficial al CECCAR.