Preturile pe piata imobiliara ar putea suferi o corectie, cresterea inregistrata in Romania in ultimii ani fiind in principal speculativa, data de jocul convergentei cu Uniunea Europeana, a declarat ieri economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.
"Exista un risc ca aceste preturi sa se prabuseasca. In Romania, cresterea preturilor este mai degraba un joc al convergentei. Cei care investesc asteapta ca preturile sa creasca si mai mult odata cu intrarea Romaniei in UE", a explicat Lazea.
Problema preturilor la imobiliare a fost abordata de curand si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unui seminar privind inflatia. El a aratat ca Banca centrala are in vedere sa monitorizeze mai atent evolutia din aceste piete, intrucat, cel putin in unele zone, se observa cresteri exagerate.
Potrivit datelor funizate de firma de consultanta imobiliara Eurisko, anul trecut, preturile in spatiile din complexe rezidentiale noi din zonele aflate in nordul Bucurestiului au variat intre 1.000 de euro si 2.500 de euro pe metru patrat construit. De altfel, pretul pe metru patrat util a ajuns in acest an la 1.000 de euro si la apartamentele vechi din cartierele "dormitor". Majorarea preturilor pana la nivele similare cu statele aflate in primul val de aderare, tari cu venituri medii cel putin duble fata de Romania, poate fi explicata printr-o serie de disfunctionalitati in piata imobiliara. (M.C.I.)