Guvernul a adoptat in ultima sedinta o serie de masuri pentru accelerare a procesului de restituire a proprietatilor si inasprirea sanctiunilor pentru acele persoane care obstructioneaza aplicarea lor. Printr-o Ordonanta de Urgenta aprobata de Executiv se modifica si se completeaza pachetul de acte normative din domeniul proprietatii.
De altfel, noile masuri sunt justificate de controalele realizate in ultimele luni in teritoriu de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, prin care au fost constatate mai multe probleme, cum ar fi tergiversarea notificarilor si a solutionarii dosarelor depuse de catre persoanele indreptatite.
Primarii sau, dupa caz, conducatorii entitatilor investite cu solutionarea notificarilor de restituire sunt obligati sa afiseze lunar, in termen de cel mult 10 zile calendaristice calculate la sfarsitul lunii precedente, un tabel cu bunurile disponibile precum si serviciile care pot fi acordate in compensare. In opinia Guvernului, masurile au drept scop cresterea transparentei in procesul de retrocedare. Ordonanta de urgenta interzice schimbarea destinatiei imobilului a carui restituire in natura nu este posibila deoarece face parte din domeniul public al statului. Interdictia subzista pe o perioada de cinci ani, calculata cu incepere de la data emiterii deciziei de restituire in echivalent. Pentru revendicarile care au obiect cladiri care sunt sedii ale unor unitati de jandarmi, servicii publice comunitare pentru situatii de urgenta si politie de frontiera, ele isi pot mentine aceasta destinatie pe o perioada de trei ani pentru identificarea unor locatii corespunzatoare continuarii activitatii. Impiedicarea ori sustragerea de la efectuarea controlului, interzicerea accesului organelor de control abilitate sau neprezentarea documentelor solicitate de acestea constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei (RON).
De asemenea, detinatorii bunurilor imobile sunt obligati sa permita accesul evaluatorilor si sa comunice in timp util informatiile necesare efectuarii evaluarii. (Mugur Cosmin)