A patra rectificare bugetara a fost aprobata ieri de Guvern, prin ordonanta de urgenta. Cele mai importante sume suplimentare sunt alocate Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Muncii, Administratiei si Internelor si Economiei. Pe de alta parte, cu o miscare dibace din condei, haiduceste, Executivul a diminuat bugetele unor institutii, printre care Ministerul Finantelor si Ministerul Sanatatii. Nici cei de la Serviciul de Informatii Externe (SIE) si Administratia Rezervelor de Stat n-au mai primit cat se asteptau.
Alocarile bugetare consistente au fost acordate Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), adica peste 656 de milioane de lei, destinati transportului feroviar public de calatori, dezvoltarii infrastructurii rutiere si a celei feroviare afectate de calamitati. Ministerul Muncii va primi in plus 572 de milioane de lei. Bugetul Ministerului Administratiei si Internelor va creste cu 171,2 milioane de lei, pentru plata unor drepturi salariale, a pensiilor militare si a ajutoarelor la trecerea in rezerva. Desi nu au primit cat se asteptau, bani in plus au fost alocati si Ministerului Finantelor, respectiv 150 de milioane de lei. De asemenea, Ministerul Economiei va primi 129,7 milioane de lei, iar Ministerul Justitiei, 95,4 milioane de lei. Serviciul Roman de Informatii (SRI) va primi in plus 77,4 milioane de lei. Odata cu suplimentarea fondurilor pentru aceste ministere, vor fi diminuate sumele alocate din credite externe.
Important este ca rectificarea bugetara prevede acordarea de fonduri suplimentare pentru ministere, cu mentinerea deficitului bugetar la 2,5% din PIB. Ministerul Finantelor a tinut sa precizeze ca noua rectificare a bugetului pe 2006 a fost determinata si de cresterea estimata a Produsului Intern Brut, alaturi de buna colectare a taxelor si impozitelor. (Mugur Cosmin, Simona Necula)