Guvernul cauta un producator de pasapoarte electronice, pe care Romania intentioneaza sa le introduca de la 1 ianuarie 2007. Acesta va fi desemnat prin licitatie internationala, fiind cautat un furnizor unic, care sa asigure atat actele, cat si tehnica necesara pentru introducerea sistemului de evidenta a lor.
Din ianuarie 2007, vor fi puse in circulatie pasapoartele electronice, care contin date biometrice ca imaginea faciala si amprentele digitale. Pasapoartele vechi vor fi insa in continuare valabile si vor fi utilizate in paralel cu cele noi, pana cand vor fi inlocuite treptat.
Procesul de introducere a pasapoartelor electronice a inceput deja in unele tari ale Uniunii Europene. Germania a fost prima care in noiembrie 2005 a introdus pasapoarte ce aveau in loc de fotografie un cip electronic pentru a face mai dificila falsificarea. ßi Marea Britanie a inceput sa introduca in circulatire noile pasapoarte din martie anul acesta.
Executivul roman luase anumite decizii cu privire la furnizorul ce va tipari pasapoartele biometrice inca din aprilie anul trecut printr-un memorandum.
In momentul de fata, Guvernul a mandatat RAAPPS sa organizeze o licitatie internationala prin care sa se aleaga un furnizor unic, care sa tipareasca pasapoartele, dar si sa asigure tehnica necesara introducerii sistemului de evidenta a lor.
Eliberarea unui astfel de pasaport se va efectua initial prin plata unei taxe consulare, urmand ca sa fie actualizata de catre producator cu avizul Ministerului Finantelor. (M.H.)