Directia de Finante Galati a amanat punerea in executare a unei decizii de sanctionare a ICMRS Galati, pana cand aceasta s-a prescris. In joc era aproape un milion de lei, reprezentand impozitul pe veniturile obtinute din concesionarea si inchirierea activelor societatii.

Justitia galateana incearca sa desluseasca in prezent ce anume reprezinta banii imputati ICMRS de Finante, in conditiile in care din procesul verbal de control rezulta ca e vorba de impozitul pe venit datorat de societate pentru perioada iunie 1999 - aprilie 2002, dar societatea sustine ca acesta are de fapt caracterul unei sanctiuni. Pentru a clarifica lucrurile trebuie precizat faptul ca impozitul pe venit a fost calculat cu un coeficient de 90% din valoarea inchirierii si concesionarii activelor societatii, rezultand o datorie catre Finante de 413.890 de lei, la care s-au adaugat dobanzi si penalitati de intarziere.

Judecatoria Galati recunoaste, totusi, dreptul Directiei de Finante Galati de a recupera aproape un milion de lei de la ICMRS, dar in cadrul unui alt proces. Cu alte cuvinte, alti bani publici. Si asta pentru ca magistratii au concluzionat ca reprezentantii Finantelor nu mai pot executa silit ICMRS pe baza vechii somatii de plata emise intrucat aceasta nu mai este valabila deoarece a expirat termenul de trei ani in care Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Galati putea face acest lucru.

Ce lege se aplica?

Directia de Finante nu se lasa si sustine ca Judecatoria Galati a gresit, intrucat impozitul pe venit reprezinta o creanta fiscala, ceea ce ar schimba radical situatia. Intr-un asemenea caz DGFP ar avea la dispozitie cinci ani, si nu trei, in care sa treaca la executarea silita a unui debitor, in cazul de fata ICMRS. In plus legea stipuleaza faptul ca cei cinci ani incep de la data de 1 ianuarie a anului urmator, ceea ce inseamna alte cateva luni in plus.

Se pune totusi intrebarea: de ce a fost nevoie sa treaca mai bine de trei ani pana cand Finantele sa decida executarea silita, avand in vedere ca datoria a fost consemnata in evidentele acestora la data de 1 ianuarie 2003? Dosarul se afla acum pe masa Tribunalului Galati, care trebuie sa decida care dintre cele doua termene amintite anterior se aplica in acest caz. Daca va fi confirmata hotararea Judecatoriei, Finantele trebuie sa reia intreaga procedura. Exista insa si posibilitatea ca magistratii sa schimbe decizia, situatie in care DGFP poate relua executarea silita a ICMRS.