Incepand de la anul, impozitele pentru locuintele a caror suprafata depaseste 150 de metri patrati se vor majora cu 10% pentru fiecare 100 de metri patrati in plus, potrivit ultimei variante de modificare a Codului Fiscal, care ar trebui analizata la urmatoarea sedinta a Guvernului. ßi impozitele pe terenuri se vor majora, iar cele pentru autoturisme chiar se vor dubla.
Chiar daca majorarea impozitelor nu va fi atat de mare cum o prevestea ministrul Finantelor, adica de aproape 1% din valoarea imobilului, cresterea va fi simtita de buzunarele romanilor si va mai reduce cu siguranta numarul proprietarilor din tara.
Potrivit proiectului noului Cod Fiscal, impozitul pe cladiri se va calcula prin aplicarea cotei de impozitare la valoarea impozabila a cladirii. Desi cota de impozitare care este acum de 0,2% pentru imobilele din mediul urban va scadea la 0,1% ca si cea pentru imobilele din mediul rural, valoarea impozitelor tot va creste. Asta pentru ca valoarea impozitabila a cladirii, care se calculeaza in functie de suprafata cladirii, s-a majorat.
Astfel, daca in prezent valoarea impozitabila pentru un metru patrat dintr-o cladire din beton armat, caramida arsa si utilitati este de 631 RON, din ianuarie 2007, taxa va creste la 669 RON. Mai trebuie spus ca si pentru celelalte tipuri de constructii vor exista majorari. Pentru determinarea valorii impozitului, se mai tine cont si de zona in care se afla cladirea. In cazul unei cladiri in zona A a unei localitati de rang zero, coeficientul va creste de la 1,3 la 2,6. Dar daca cladirea e mai veche de 50 de ani, de la data de 1 ianuarie a anului fiscal respectiv, se aplica o reducere de 15% la valoarea impozitului. Daca vechimea cladirii este cuprinsa intre 30 si 50 de ani, reducerea e de 5%. La suma obtinuta pana acum, mai intervin insa si autoritatile locale care pot majora anual cu pana la 50% peste nivelul impozitului stabilit de noul Cod Fiscal. O alta noutate consta in reducerea termenelor de plata a taxelor si impozitelor de la patru la doua. Astfel ca putem plati o transa pana la 31 martie, iar cealalta pana la 30 septembrie. Daca valoarea datorata nu depaseste 50 RON, aceasta trebuie platita integral pana la 31 martie.
ßi impozitele pe terenuri se vor majora. Daca sumele atrase din impozitele pe terenurile intravilane vor merge la bugetele locale, cele de pe urma terenurilor extravilane vor merge la bugetul de stat.

Impozite foarte mari pentru masini

Impozitele auto se vor majora de cel putin doua ori din ianuarie 2007 conform ultimelor modificari ale Codului Fiscal. Pentru masinile a caror capacitate cilindrica este pana in 1,6 litri, impozitele vor creste pana la 1,12 milioane de lei vechi. Pentru motorete, scutere si autoturisme cu aceeasi capacitate cilindrica, impozitul se va ridica la cel mult 56 RON (560.000 de lei vechi), dublu fata de impozitul maxim de 28 de lei achitat in prezent. La autoturismele cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.601 si 2.400 de centimetri cubi inclusiv, impozitul va fi cuprins intre 240 si 360 RON (2,4 si 3,6 milioane de lei vechi), iar pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 2.401 si 3.200 de centimetri cubi inclusiv, impozitul va fi cuprins intre 480 si 640 RON (4,8-6,4 milioane de lei vechi). In ceea ce priveste masinile cu capacitate cilindrica ridicata, de peste 3.200 de centimetri cubi inclusiv, vor fi platite taxe de minimum 800 de lei (opt milioane de lei vechi). Astfel, impozitele pe masini vor fi cel putin duble fata de prezent, cand posesorii autoturismelor de pana la 2.000 de centimetri cubi inclusiv platesc impozite de maximum 28 RON (280.000 de lei vechi), iar pentru motorizari mai mari achita minimum 34,4 RON (344.000 de lei vechi).