Excelenta Sa Jean Hubert Lebet, Ambasadorul Confederatiei Elvetiene la Bucuresti, a vizitat recent Fabrica de Magiun Topoloveni pentru a vedea locul in care o mana de oameni harnici transforma prunele in cel mai sanatos desert de pe piata.
La intrarea in fabrica, a fost intampinat de doi cani din rasa elvetiana Saint Bernard care pazeau cu strasnicie borcanele cu magiun proaspat iesite de pe linia de productie, aratandu-se extrem de incantat de aceasta legatura simbolica intre traditiile din tara sa si cele romanesti.
Excelenta Sa s-a dovedit un fin cunoscator al alimentelor de calitate, apreciind savoarea magiunului de prune inca din timpul conferintei de presa de la primaria Topoloveni, cand a cerut o lingurita pentru a gusta magiun din borcanul cu care a fost intampinat de doamna Bibiana Stanciulov.
Domnul Ambasador i-a sfatuit pe producatorii magiunului de prune sa ia legatura cu lanturile de produse bio si naturiste din Elvetia, care se afla in cautare de produse sanatoase, magiunul putand fi considerat ‘ciocolata din prune‘, un dulce natural si sanatos, recomandat consumului inca de la varsta de sase luni. ‘Noi putem crea cadrul general de colaborare intre cele doua state, insă Camera de Comert si Industrie Romania—Elvetia este cea care sustine activ relatiile comerciale intre cele doua tari. Sper sa vad produsele dumneavoastra pe rafturile magazinelor din Elvetia‘, a declarat Excelenta Sa Jean Hubert Lebet.
Acesta a discutat si cu un grup de copii de la Scoala Gimnaziala de Excelenta Sfanta Mucenita Filoteea, care au venit in vizita la fabrica pentru a vedea cum se face zacusca Topoloveana. Cu aceasta ocazie, Excelenta Sa a vazut că nu doar magiunul si dulceata sunt produse 100% naturale, ci si zacusca, care se face din legume cumpărate de la producători autohtoni, care, după coacere, sunt curatate manual, inainte de a fi amestecate pentru obtinerea produsul finit. De mai bine de doi ani, copii primesc la micul dejun magiun de prune, deoarece este un produs care contribuie la dezvoltarea fizică si intelectuala, unii avand deja idei de afaceri cu acest produs. ‘Cand cresc, vreau sa fac o inghetata cu magiun, ca sa am doua deserturi sanatoase in acelasi timp‘, a exclamat unul dintre elevii Centrului de Excelenta.
"Am fost impresionata ca Excelenta Sa nu s-a putut abtine si a gustat magiun in timpul evenimentului de la Primarie. Asa cum dupa vizita Princepelui Radu la invitatia domnlui primar Gheorghita Botarca am devenit Furnizori ai Casei Regale a Romaniei, speram ca dupa vizita Excelentei Sale la tot la invitatia domnului primar si incepem exportul de magiun de prune in Elvetia. Este ciocolata noastra de prune, singurul produs alimentar care a adus Romania pe harta produselor cu Indicatie Geografica Protejata, apreciat si renumitul Institut de Gust si Calitate de la Bruxelles—ITQI, cu 2 stele Michelin din 3 posibile. Am intrat in al o sutalea an de existenta, am intrat inzona bio, obtinand luna aceasta primul certificat de acest fel pentru magiunul de prune si am obtinut un proiect de promovare a produsului in Elvetia. Toate acestea au o mare insemnatate pentru noi, este o recunoastere a memoriei strabunicilor nostri", a declarat Bibiana Stanciulov, producatorul magiunului de prune Topoloveni.
Evenimentul a fost marcat si de prezenta altor oficialitati locale, precum si de reprezentarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin prezenta domnilor Achim Irimescu, secretar de stat si, respectiv, Viorel Morarescu, director general. Domniile lor au declarat ca anul acesta vor prezenta magiunul de prune la Ambasada din Japonia, cu ocazia unui eveniment de degustare a produselor traditionale romanesti.
"Romania are doar acest produs recunoscut la nivel European. Acest lucru s-a datorat atat calitatii foarte bune cat si faptului ca doamna Stanciulov este un luptator adevarat. Asa cum Elvetia este imbatabila pe mecanica fina, speram sa devina si Romania imbatabila pe produse agricole. Avem produse de foarte buna calitate si sper ca, in colaborare cu partenerii elvetieni, si aceasta piata sa beneficieze de produsele doamnei Stanciulov", a sustinut Achim Irimescu, Secretar de Stat al MADR.
Comunicat Sonimpex Topoloveni
Elena HIRTAN