Incepand din luna mai a acestui an, persoanele fizice autorizate pot avea angajati. Persoanele fizice autorizate trebuie doar sa declare la Registrul Comertului ca vor sa-si continue activitatea in aceasta forma de organizare sau ca vor sa aiba angajati.
Alegerea trebuie declarata pana in 24 aprilie 2009, altfel acestia vor fi dizolvati si apoi radiati. Pentru a avea angajati, persoanele fizice autorizate trebuie, practic, sa-si schimbe denumirea in intreprindere individuala si sa se inregistreze la Registrul Comertului. Noul tip
de organizare este reglementat prin Ordonanta de Urgenta nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial nr. 328 din 25 aprilie 2008.
"Practic, ordonanta elimina intr-o anumita masura munca la negru. Modificarea legislatiei a venit in intampinarea cererii cetatenilor si se poate constitui intr-o noua forma inexistenta pana acum in Romania. Cea de intreprindere individuala, care inseamna fara personalitate juridica, dar cu calitate de angajator, poate sa aiba salariati. Altfel spus, creste capacitatea persoanelor fizice. Cand acestea au lucrari mari si nu au posibilitatea sa se descurce singure, ele pot sa-si angajeze cate persoane au nevoie, pe o perioada anume, care au acelasi statut ca orice angajat. Este un pas inainte pentru ca prin aceasta metoda se incearca si evitarea muncii la negru", a declarat Vasile Farc, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor.
Pana acum primaria era cea care emitea o autorizatie de functionare pentru persoanele fizice autorizate. Odata cu modificarea ordonantei, primariile nu mai
au niciun rol in efectuarea autorizatiilor de functionare. Acestea pot doar sa-si constituie birouri de asistenta si reprezentare a persoanelor fizice. Persoanele fizice pot opta sa efectueze formalitatile prin intermediul birourilor de asistenta si reprezentare, care pot sa reprezinte persoana fizica solicitanta in cadrul procedurilor de obtinere a autorizatiei si inregistrarii in registrul comertului, in temeiul unei cereri de reprezentare. "De la intrarea in vigoare, persoanele fizice autorizate din Oradea nu s-au inghesuit la birourile de asistenta si reprezentare, ci mai degraba vin direct la Registrul Comertului, pentru ca aici se efectueaza, de fapt, toata activitatea. Oamenii sunt sfatuiti, indrumati si ajutati de noi", a precis Cornelia-Lucia Gligor, directorului Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bihor. Detinatorul acesteia se indrepta spre registrul Comertului, pentru inmatriculare, dupa care ajunge la Directia de Finante Publice pentru depunerea declaratiei de plati anticipate a venitului estimat. Orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata, in conditiile prezentei ordonante de urgenta. Persoanele fizice au obligatia sa solicite inregistrarea in registrul comertului si autorizarea functionarii, inainte de inceperea activitatii economice, ca persoane fizice autorizate, denumite in continuare PFA, respectiv intreprinzatori persoane fizice titulari ai unei intreprinderi individuale. Cererea de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii trebuie formulata in termen de 15 zile de la incheierea acordului de constituire. Pentru toate documentele necesare, cei interesati primesc informatii complete de la angajatii Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bihor.