Evazionistii depistati de Fisc anul trecut au creat un prejudiciu de 70 de milioane de lei, dar pana acum organele de cercetare nu au trimis nici un afacerist in judecata. In timp ce Fiscul acuza ca administratorii de firme scapa nepedepsiti, Politia sustine ca putini au fost dovediti ca "adevarati evazionisti".

Administratorii de firme scapa de procese penale si de alte presupuse evaziuni fiscale, fiind "taxati" doar cu amenzi marunte. Procesele sunt de durata, dar sumele pentru care sunt cercetati sunt impresionante.
Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a anuntat ca institutia a intocmit anul trecut 57 de plangeri penale pe numele reprezentantilor tot atator societati care ar fi facut evaziune fiscala. Datele de la DGFP Dolj arata ca evaziunea - inca nedovedita - s-a ridicat la 70.196.515 lei (701 miliarde de lei vechi). Pe primele luni din 2009, Fiscul a mai intocmit 25 de dosare penale, cu prejudiciu total de 12.769.739 de lei. Alte 127 de dosare penale au fost trimise de Fisc organelor abilitate pentru stopaj la sursa (firme care au retinut contributiile angajatilor la pensii, somaj, sanatate, dar nu au platit la timp statului, incadrate tot la evaziune), cu un prejudiciu de 7,7 milioane de lei.
"Dosarele se trimit catre organele de cercetare penala, in functie de incadrarea faptei in Codul de Procedura Penala. Apoi dosarele se inainteaza catre Politie sa efectueze cercetarile. (...) Astfel de dosare dureaza mai mult, pentru ca acuzatii incearca sa demonstreze ca nu au facut evaziune fiscala, iar cei cu stopajul la sursa platesc in timpul cercetarilor", a precizat directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. De la Parchet, dosarele sunt inaintate Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj, iar dupa cercetare se intorc la Parchete, unde se da solutia finala. Fiscul spune ca "referitor la solutiile pronuntate cu privire la plangerile penale mentionate la pct.1 (127 de plangeri referitoare la stopajul la sursa -n.r.), acestea au fost de neincepere a urmaririi penale si aplicarea unei sanctiuni administrative". Amenda este de maximum 1.000 de lei. Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Craiova, Greta Chiurtu, a precizat cum se dau solutiile in cazurile mentionate: "Este opinia fiecarui procuror, in functie de probatoriul de la dosar. Daca Finantele ne sesizeaza, acest lucru nu inseamna neaparat ca acelea sunt infractiuni".

Cea mai mare evaziune: accizele

Finantele au mai motivat ca dosarele de evaziune s-au intocmit pentru sustrageri de la plata accizelor: "Cele mai multe dosare de evaziune fiscala au fost pentru schimbarea destinatiei produselor, prin comercializarea de produse energetice tip solventi catre statii de carburanti, evitandu-se plata accizelor". Urmeaza evaziuni pentru inregistrarea in contabilitatea firmelor de achizitii de marfuri de la firme - fantoma si nedeclararea achizitiilor intracomunitare (din spatiul Uniunii Europene).
Politia spune ca sunt putine "evaziuni clare"

Reprezentantii IPJ Dolj recunosc suma evaziunii totale pe anul 2008, de 70 de milioane de lei, dar spun ca multe dosare sunt in lucru. Seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj, comisar Leonard Bandoi, a precizat ca "dosarele care sunt de evaziune fiscala clara, adica despre schimbarea destinatiei produselor, sustragerea de la plata impozitelor si achizitiile intracomunitare, nu s-au solutionat inca. In unele cazuri s-a inceput urmarirea penala, iar unele dintre acestea este posibil sa fie trimise in judecata".
Bandoi mai sustine ca in dosarele legate de stopajul la sursa sau in care responsabilii firmelor nu s-au prezentat la controlul Finantelor atunci "faptele au fost marunte si s-a dispus scoaterea de sub urmarirea penala, cu propuneri de amenzi administrative. Multi plateau la Finante chiar in timpul controlului, motiv pentru care nu se mai ajungea in instanta".
Nu se recupereaza mai nimic la stat
O mica parte din prejudiciul stabilit de DGFP Dolj se recupereaza in cazul evaziunilor stabilite de controlorii fiscali. "De regula se recupereaza foarte putin din aceste prejudicii si procesele dureaza mult. Noi trebuie sa demonstram ca a fost evaziune fiscala, ei incearca din rasputeri sa arate ca nu au facut nici o evaziune", mai spune seful Fiscului doljean.