Comisarii Garzii Financiare Bihor au efectuat, in ultima luna, mai multe controale operative la 552 de agenti economici, dintre care 522 au fost sanctionati. Aceasta situatie, adica faptul ca peste 90% din firmele verificate sunt cu probleme, ne arata ca majoritatea societatilor comerciale din Bihor nu respecta legislatia in vigoare. Amenzile aplicate au fost in suma de 604.200 de lei noi (circa 6 miliarde de lei vechi), iar confiscarile au fost in suma de 24.350 de lei noi. Prin urmare totalul sumei constatate ca venit la bugetul de stat a fost de 640.460 de lei noi, din care comisarii au incasat 450.000 de lei noi.
Calin Gal, comisarul-sef al GF Bihor, ne-a declarat ca a fost finalizat unul dintre actele de control la care s-a lucrat mai multe luni, prin care exista suspiciunea ca o societate comerciala din Oradea, producatoare de bauturi alcoolice, a efectuat acte de evaziune fiscala. Este vorba de SC Koping Drinks SRL Oradea, cu punct de lucru la Haieu. Societatea respectiva a fost autorizata, in luna octombrie a anului trecut, ca antrepozit fiscal pentru bauturi alcoolice. Cu toate acestea, nu a activat decat aproape doua luni in plin, dupa care atat administratorul, cat si angajatii au disparut fara urma. "Bine ca l-am agatat totusi cu un transport, fiecare sticla avand aplicata pe ea timbre legale. In urma verificarilor s-a constatat ca reprezentantii societatii au ridicat, in transe de la Imprimeria Nationala, in cele circa doua luni de activitate, 804.000 de banderole fiscale cu destinatia bauturi alcoolice spirtoase, de diverse cantitati si gradatii. De asemenea, societatea nu a depus situatiile obligatorii lunare cu cantitatea de bautura produsa, situatia stocurilor cu sticle si cu banderole. Bautura pe care am gasit-o noi avea data de productie in luna decembrie a anului trecut", a precizat seful GF Bihor.
Ilegalitatea s-a produs sub nasul DGFP Bihor
Verificarile au mai scos la iveala si faptul ca, pentru lunile noiembrie-decembrie, SC Koping Drinks SRL Oradea nu a inregistrat in evidentele contabile nimic, nu a platit accize, niciun impozit si nicio taxa. Aceste fapte i-au facut pe comisari sa presupuna ca societatea a fabricat si a comercializat bauturi fiscale aferente celor 804.000 de banderole pe care le-a cumparat de la Imprimerie. Prejudiciul adus bugetului statului a fost estimat la 6.586.055 de lei noi (adica circa 65,8 miliarde de lei vechi), din care accize - 5.259.110 lei noi, TVA - 1.248.718 lei noi si impozit pe profit 78.227 de lei noi. Dosarul incheiat de GF Bihor a fost inaintat organelor de cercetare penala. Ceea ce este ciudat totusi la acest caz e modul in care Directia Generala a Finantelor Publice Bihor, in special Serviciul Monopol, a gestionat activitatea societatii evazioniste. Adica, autorizatia de antrepozit se da de o comisie special formata pentru astfel de autorizari, iar Imprimeria Nationala nu da niciunui producator de bauturi alcoolice banderole fara ca respectivul producator sa primeasca OK-ul de la reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor. SC Koping Drinks a primit Ok-ul. Ba, mai mult, banderolele au fost achizitionate in transe, iar reprezentantii DGFP Bihor au avut posibilitatea sa verifice activitatea producatorului. Cert este ca firma oradeana a activat doua luni la "foc automat", au avut banderolele in regula si totusi a fentat statul cu peste 65 de miliarde de lei vechi.