Inspectorii Directiei Generale de Inspectie Fiscala din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au dispus virarea la bugetul statului a unor sume suplimentare de peste 10.119 miliarde lei vechi, in urma controalelor efectuate la agentii economici in primele cinci luni ale anului in curs.
Conform datelor centralizate de ANAF, din aceasta suma totala, diferentele de impozite si taxe plus dobinzile si penalitatile aferente insumeaza 9.602,8 miliarde lei vechi, amenzile contraventionale - 181,3 miliarde lei vechi, iar bunurile si sumele confiscate - 335,5 miliarde lei vechi. De asemenea, prin actele de control fiscal intocmite in perioada ianuarie - mai 2005 s-a stabilit un prejudiciu adus bugetului general consolidat, de diversi contribuabili, in suma de 1.961,7 miliarde lei vechi. in acest sens, au fost intocmite 880 sesizari/plingeri care au fost transmise institutiilor de cercetare penala, in vederea continuarii verificarilor, stabilirii persoanelor vinovate si a gradului de participare a acestora la infractiune.
In ceea ce priveste gradul de incasare a sumelor stabilite, din suma de 10.119,6 miliarde lei vechi s-a incasat operativ la bugetul general consolidat suma de 1.511,3 miliarde lei vechi (14,9%), diferenta de 8.608,3 miliarde lei vechi (85,1%), urmind sa fie incasata de personalul de colectare specializat al ANAF.
Principalele deficiente constatate au fost sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului si a sursei impozabile, inregistrarea in evidente de cheltuieli fictive, fara a avea la baza documente justificative, distrugerea actelor contabile, intocmirea incompleta si necorespunzatoare a actelor si documentelor contabile, neconducerea evidentelor contabile.