Din citeva mii de profesori din judetul Galati, doar 17 au declarat in mod oficial statului faptul ca obtin, in timpul liber, cistiguri suplimentarea din acordarea de meditatii. Restul profesorilor care dau meditatii, al caror numar nu este mic, pot fi considerati evazionisti, deoarece nu au declarat cistigurile suplimentare realizate si nu platesc statului nici un fel de impozit pentru ele.
Numarul cadrelor didactice care au declarat la Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Galati ca mai au o sursa de venit in afara de salariul primit este foarte mic, tinind cont de numarul mare de anunturi aparute la rubrica de mica publicitate din ziarele locale, in care profesorii ofera pregatire la diferite materii. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca foarte multi elevi se pregatesc suplimentar pentru a lua testarile nationale sau examenul de bacalaureat. De asemenea, la mare cautare sint profesorii de limbi straine, in special cei de engleza, pretul unei sedinte de meditatie pentru invatarea limbii lui Shakespeare fiind destul de ridicat, respectiv intre 150.000 lei si 200.000 lei vechi. Daca ar fi sa tinem cont de datele existente la Directia de Finante Galati, ar insemna ca numai 17 cadre didactice dau meditatii elevilor. Realitatea este cu totul alta, practic 17 profesori declarindu-si veniturile realizate din meditatii, pentru care platesc impozit statului, in timp ce ceilalti pot fi considerati evazionisti, deoarece nu au declarat statului cistigurile obtinute suplimentar, pentru care nu platesc nici macar un leu impozit statului.

Meditatiile trebuie declarate la Directia de Finante Galati

Potrivit legislatiei in vigoare, profesorii care dau meditatii intra in categoria persoanelor fizice care realizeaza venituri, acestia trebuind sa declare acest lucru la Directia de Finante Galati, fie la inceputul anului, fie intr-un anumit termen de la data in care incep aceasta activitate. Astfel, in declaratia pe care o depun la Directia de Finante Galati, cadrele didactice trebuie sa estimeze veniturile pe care urmeaza sa le obtina in anul in curs din meditatiile pe care le dau. In baza cistigurilor declarate de profesori, Directia de Finante face impunerea veniturilor respective, stabilind practic platile anticipate, respectiv impozitul, pe care trebuie sa le faca trimestrial acestia. La sfirsitul anului profesorii vin si depun o declaratie cu veniturile efectiv realizate din meditatii. Dupa comparea veniturilor estimate si a celor efectiv realizate, directia de Finante face regularizarea, stabilind efectiv daca profesorii au platit anticipat statului mai multi sau mai putini bani.