Deputatii europeni solicita Comisiei sa adopte norme de protectie pentru toate animalele, si nu numai pentru cele din fermele agricole. In acest scop, Parlamentul European a adoptat un raport prin care cere standarde mai stricte de protectie si bunastare a animalelor, potrivit siteului Euractiv.
Deputatii europeni au aratat ca, in practica, regulile Uniunii Europene privind transportul animalelor sunt frecvent incalcate. Acestia considera ca este necesara adoptarea unei legislatii cu privire la protectia tuturor animalelor, nu numai a celor de companie sau din fermele agricole.
ßi asta "din cauza sesizarilor primite la nivel european din tarile noi intrate in UE referitoare la atrocitati comise asupra animalelor salbatice", ne-a declarat Ana Halmageanu, presedintele Societatii pentru Prevenirea Cruzimii fata de Animale (SPCA).
De asemenea, Parlamentul European a cerut Comisiei sa stabileasca norme legislative prin care sa puna capat luptelor cu animale, in special caini si cocosi. "In Romania, desi astfel de lupte sunt interzise prin lege, acestea se mai organizeaza in mod clandestin", a mai spus presedintele SPCA.
Ea a adaugat ca Ministerul de Interne a actionat in cazul unor reclamatii referitoare la organizarea unor lupte cu caini. Probleme mai exista referitor la cainii de lupta, care sunt animale de companie si care ar trebui sa poarte botnita cand sunt plimbati de catre stapani. Potrivit Anei Halmageanu, politistii ar trebui sa actioneze in aceste situatii, dar nu sunt instruiti in acest sens de catre Ministerul de Interne.
In ceea ce priveste legislatia romaneasca, aceasta prevede ca detinatorii de animale au obligatia de a asigura normele sanitare-veterinare si de zooigiena privind adapostirea, hranirea, ingrijirea, reproductia, precum si a celor referitoare la protectia si bunastarea animalelor. De asemenea, stapanii au obligatia sa aiba un comportament lipsit de brutalitate fata de acestea, de a nu le parasi sau izgoni. (Simona Necula)