Pentru a se asigura ca-si pot face cunoscute mai usor si întelese mai bine aptitudinile si competentele, persoanele care planuiesc sa studieze sau sa munceasca în strainatate trebuie sa-si întocmeasca portofoliul Europass.  Portofoliul Europass reprezinta un set de cinci documente standardizate la nivel european. Dintre acestea, doua (Curriculum Vitae Europass si Pasaportul Lingvistic Europass) le puteti completa singuri. La acestea se adauga alte trei documente (Suplimentul Europass la Certificatul profesional, Suplimentul Europass la Diploma si Mobilitatea Europass), completate si emise de organizatii competente. Acest portofoliu este destinat sa faciliteze derularea mobilitatilor, precum si accesul oricarui cetatean la angajarea/studiul pe piata unica europeana. Potrivit europass.cedefop.europa.eu, acest portofoliu reprezinta un nou mod de a ajuta oamenii sa îsi faca aptitudinile si competentele usor si clar de înteles în Europa (Uniunea Europeana, EFTA/EEA si tarile candidate), atunci când planifica sa se înscrie într-un program de studii sau de formare profesionala sau atunci când îsi cauta un loc de munca în strainatate. 
Documentele care trebuie completate de candidat CV-ul Europass îl înlocuieste pe cel European lansat în 2002 si va permite sa va faceti cunoscute competentele si calificarile. În prezent, din ce în ce mai multi angajatori solicita candidatilor completarea unui astfel de CV, care poate fi descarcat de pe net (europass.cedefop.europa.eu, www.cveuropean.ro, www.postuniversitar.ro/art-cv-europas-european.php).Pasaportul Lingvistic Europass va permite sa va descrieti competentele lingvistice esentiale pentru a studia si a lucra în Europa. Pasaportul cuprinde atât o autoevaluare a competentelor lingvistice de întelegere, vorbire si scriere (se face în baza unei grile de autoevaluare, conforma cu nivelurile europene), cât si experientele lingvistice (relatii de munca avute cu firme din tarile în care se vorbeste limba respectiva, cursuri de formare sau chiar vacante repetate în tara respectiva) si, unde e cazul, diplomele sau certificatele care atesta cunostintele de limba. 
Suplimentul Europass asigura o mai usoara întelegere a calificarilor Chiar daca nu este nicidecum un înlocuitor al diplomei în original si nici nu garanteaza recunoasterea, Suplimentul Europass la Diploma este un document care asigura o mai usoara întelegere, în special în afara tarilor unde a fost acordat, a calificarilor obtinute în învatamântul superior. Documentul este emis, la cerere, de institutiile de învatamânt care acorda diploma de absolvire sau de licenta în original.Alt document care are rolul de a adauga informatii la cele deja incluse în certificatul oficial, facându-l mai usor de înteles, mai ales de catre angajatorii si institutiile din afara tarii de origine, este si Suplimentul Europass la Certificatul profesional. Acesta este emis doar persoanelor care detin un certificat/atestat de studii si formare profesionala. 
Documentul de mobilitate Europass În ceea ce priveste Mobilipass-ul sau Documentul de mobilitate Europass, acesta are rolul de a prezenta o perioada de activitate (numita experienta de mobilitate Europass) organizata în alta tara europeana (statele membre UE, tarile EFTA/EEA si cele candidate), în vederea învatarii sau a formarii profesionale. Aceasta experienta poate consta atât în efectuarea unui stagiu de formare profesionala într-o firma, cât si a unuia de voluntariat într-un ONG sau a unor schimburi universitare. Documentul cuprinde informatii detaliate cu privire la activitatile desfasurate, aptitudini si competente specifice muncii efectuate, lingvistice, organizatorice, sociale etc. "O persoana care a urmat mai multe perioade de mobilitate primeste câte un document specific Europass pentru fiecare dintre acestea, iar eliberarea lor este responsabilitatea institutiilor care au organizat mobilitatea", noteaza www.europass-ro.ro.