Romania intentioneaza sa emita obligatiuni in valoare de cel putin 12 miliarde de lei in 2008, cand va analiza, de asemenea, optiunea de a lansa o emisiune de titluri cu maturitate la 15 ani, a declarat Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor. "Valoarea titlurilor emise va creste sau se va situa la nivelul programat pentru acest an, respectiv 12 miliarde de lei. Planul va fi aprobat pana la finele anului", a declarat Teodorovici intr-un interviu acordat Reuters.
De la inceputul anului, Romania a vandut obligatiuni in valoare de aproximativ noua miliarde de lei, iar pana la sfarsitul lui 2007 mai este programata o singura emisiune de titluri de trezorerie cu maturitate la zece ani, pe 20 decembrie, in valoare de 600 de milioane de lei. De asemenea, Teodorovici a spus ca Romania intentioneaza sa efectueze prima emisiune de euroobligatiuni dupa anul 2003, cel tarziu in februarie 2008. Emisiunea de euroobligatiuni, in valoare de cel putin 500 de milioane de euro, cu scadenta la zece ani, fusese programata initial pentru luna noiembrie sau decembrie, iar aranjorul emisiunii va fi anuntat saptamana viitoare.
Primii factori de presiune asupra emisiunilor de obligatiuni pentru anul 2008 sunt executia bugetului din acest an si posibilele amendamente ale Parlamentului la proiectul de buget al Guvernului pentru anul viitor