Ministerul Apararii din Marea Britanie a semnat, in cele din urma, un contract de 250 de milioane de lire sterline in vederea retehnologizarii a 33 de elicoptere Puma, anunta site-ul aviationweek.com.
Informatia a fost confirmata, joi, de catre Suba Arpad, liderul sindicalistilor de pe platforma IAR Ghimbav, dar acesta nu a putut sa confirme care este procentul de lucrari care va reveni Eurocopter Romania, joint-venture-ul incheiat intre concernul Eurocopter si IAR Ghimbav, in care partea franceza detine 51% din actiuni.
Modernizarea elicopterelor vizeaza dotarea cu noi motoare Turbomeca Makila, de 1.800 de cai-putere, cu un nou echipament dotat cu autopilot si sistem de comunicare, precum si o revizie generala a structurii mecanica a aparatului de zbor.
Luna trecuta, guvernul britanic a amanat atribuirea unui contract de 400 de milioane de lire sterline catre Eurocopter de teama reactiei alegatorilor, care cred ca englezii ar trebui sa isi ajute economia lor.
Parlamentarii laburisti se temeau de reactia britanicilor in conditiile in care rata somajului este intr-o continua crestere. Britanicii luau in calcul alocarea acestui contract, a carui valoare este intre 250 si 400 de milioane de lire sterline, companiei britanice Augusta Westland, dar pentru modernizarea aparatelor Sea King ale Marinei regale, nu a celor de tip Puma. Lucrarile ar urma sa se desfasoare in Yeovil, creand astfel sute de locuri de munca.
Oficialii militari britanici spun ca este inadmisibil ca pe timp de criza sa se trimita lucrari de sute de milioane de lire in Romania si ca oricum armata are nevoie de elicoptere in Afganistan. Pana acum, armata britanica inchiria elicoptere sovietice de tip vechi pentru a face fata nevoii de aparate de zbor. "Acest contract ar permite Westland sa angajeze mai multi oameni si ar ajuta si compania Rolls-Royce, care fabrica motoarele", a declarat atunci Bernie Hamilton, coordonatorul sindicatului Amicus, una dintre organizatiile revoltate de decizia initiala a britanicilor.
Cu toate acestea, o parte din membrii cabinetului britanic au decis sa respecte planul initial, de atribuire a contractului modernizarii elicopterelor Puma catre Eurocopter, deoarece acest lucru ar garanta in viitor contracte cu producatorul de avioane Airbus, parte a grupului EADS, cel care controleaza si Eurocopter.