Euroconsult SRL Arad, lichidatorul rafinariei Petrolsub Suplacu de Barcau (Zona Balc), aflata in faliment, va relua la finele acestei luni licitatia pentru vanzarea unitatii, la un pret de pornire de 15 milioane de euro, fara TVA. Anul trecut niciunul dintre cei opt investitori interesati de preluarea rafinariei nu a depus o oferta in acest sens.
Licitatia va fi organizata in 30 iunie, termenul limita pentru depunerea documentelor de participare expirand in aceeasi zi, a declarat ieri Ioan Isai, asociat coordonator al Euroconsult, lichidatorul Petrolsub.
Activele Petrolsub scoase la vanzare reprezinta rafinaria propriu-zisa, retelele de utilitati, depozitele, laboratoarele, infrastructura si terenul aferent. Isai a precizat ca Petrom, cel mai mare creditor al Petrolsub, si-a exprimat disponibilitatea de a furniza rafinariei materia prima pentru producerea bitumului. Petrolsub are cea mai redusa capacitate de prelucrare dintre rafinariile din Romania, respectiv 460.000 de tone anual, si produce bitum pentru drumuri si izolatii, pacura si combustibil. Anul trecut, lichidatorul a incercat sa vanda rafinaria prin negociere directa, caietul de sarcini fiind achizitionat de opt posibili investitori, insa niciunul dintre ei nu a oferit pretul minim solicitat de Euroconsult, aproximativ 20 milioane de euro. Cele opt entitati care au cumparat caietul de sarcini au fost distribuitorul de carburanti MOL Romania Petroleum Products, filiala locala a grupului ungar omonim, Lotos Asfalt Polonia, divizie a companiei petroliere cu acelasi nume, Omnimpex Agroindustrial Bucuresti, BHG Comercializare Bitum Bucuresti, Biodiesel, Oscar Downstream Bucuresti, Remat Arad si omul de afaceri Razvan Petrovici.
Petrolsub a intrat in faliment in aprilie 2007 si are peste 80 de creditori, totalul creantelor fiind de 123,17 milioane de lei. Principalul creditor este Petrom, care are de recuperat de la Petrolsub 104,58 milioane de lei. La bugetul de stat rafinaria datora la finele anului trecut 11,69 milioane de lei, iar catre salariati 4,68 milioane de lei. Potrivit celor mai recente date disponibile, actionarii Petrolsub sunt firmele Eurohouse SRL Bucuresti, Fertinvest Ltd Insulele Virgine si Euro Trading Chemicals Bucuresti.