Deprecierea leului si scumpirea utilitatilor majoreaza preturile la paine, lapte, carne si ulei. Sindicalistii si patronatele din industria alimentara au anuntat ca preturile alimentelor se vor majora cu pana la 20% de luna viitoare. "Principalele cauze ale scumpirii alimentelor sunt deprecierea leului din ultima perioada, dar si costurile majorate la energia electrica si gaze naturale", se arata intr-un comunicat al Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).
In aceasta luna vanzarile la alimentele de baza scad, astfel incat preturile alimentelor nu pot fi majorate. Potrivit FSIA, importatorii profita de deprecierea monedei nationale si aplica majorari la preturile calculate in euro. De asemenea, produsele alimentare din import vor fi mai scumpe, incepand tot din februarie. Importatorii apeleaza si la specula. Chiar daca anumite produse sunt comercializate la un pret scazut pe piata europeana, importatorul le vinde la un pret mare pe piata interna. Comerciantii, mari sau mici, preiau produsele deja scumpite si aplica si ei, la randul lor, diferite adaosuri, mascate sau la vedere.
Reducerea fiscalitatii ar putea fi solutia
O modalitate agreata de toti, prin care autoritatile ar putea stopa scumpirea alimentelor, ar fi reducerea fiscalitatii. Nu este vorba doar de reducerea TVA, ci si a altor taxe si impozite percepute in industria alimentara. Comerciantii care au adaos ridicat ar trebui sa plateasca TVA mai mare, sustine FSIA. Grav este faptul ca nu se acorda atentia cuvenita materiei prime autohtone. Chiar daca reprezentantii sindicatelor din industria alimentara spun ca scumpirea utilitatilor este unul dintre motivele majorarii preturilor la alimente, Ministerul Economiei si Finantelor a anuntat ca, in ciuda tuturor avertismentelor ca vom asista la valuri de scumpiri succe- sive in luna ianuarie, nu s-a marit niciun pret, nici la energie electrica, nici la gaz. In conditiile in care vara trecuta a fost seceta prelungita si au fost pastrate neschimbate preturile la energia electrica, nu exista elemente sa credem ca in perioada urmatoare se va mari pretul la curent. Guvernul a anuntat ca incearca sa limiteze efectele scumpirilor. La ora actuala pretul la gaz, la extern, a crescut deja, de la 320 de dolari/1.000 m3 - cat a fost in decembrie -, la 370 de dolari/1.000/m3 si se va duce, spun unii, la 450 de dolari.