Când euro creste comparativ cu leul, toate produsele raportate la valuta europeana se scumpesc. De doua saptamâni, euro a început sa scada. Normal ar fi sa se ieftineasca produsele din import si serviciile percepute în euro.Moneda europeana se depreciaza continuu fata de leul românesc, de doua saptamâni încoace. Cursul stabilit de Banca Nationala a României (BNR) si valabil ieri a fost de 3,5794 lei pentru un euro, în scadere cu 10 bani fata de începutul lunii si cu circa 20 de bani fata de începutul lunii martie 2008, când moneda europeana era cotata la 3,7617 lei. Tot în jurul valorii de 3,7 lei pentru un euro s-au situat la început de an cotatiile valutei despre care vorbim, spre disperarea tuturor celor care au avut de platit facturi, bunuri sau servicii în euro. De doua saptamâni, euro îsi continua scaderea fata de leu. Cum euro este moneda de referinta în economia româneasca, toate preturile produselor si tarifele la servicii se raporteaza la valuta europeana. 
Valul de scumpiri La fiecare scumpire a euro, fie si numai temporara, operatorii români percep majorari de tarife, respectiv de preturi la produsele aduse de peste granita, în special la cele din Uniunea Europeana. Deci la cresterea euro, cresc preturile acestor produse aproape instantaneu. În România ultimilor ani ne-am obisnuit ca majorarile de preturi la combustibili sa fie "servite" potentialilor clienti sub sintagma "a crescut cotatia euro în raport cu leul". Iar daca se scumpeste combustibilul, nici producatorii autohtoni nu mai stau pe gânduri si majoreaza preturile la produsele interne. Un lant de scumpiri din care singurul perdant este buzunarul consumatorului. Când euro creste, firmele care platesc marfa la extern în valuta europeana au de pierdut. La fel si cei care au de achitat rate bancare în valuta.  
Ar trebui sa urmeze ieftiniri În mod firesc, daca acum euro se afla în cadere libera de doua saptamâni, atunci ar trebui sa ne loveasca si un val de ieftiniri, dupa cel de scumpiri anuntat la 1 iulie (acesta a fost cauzat de cresterea pretului la gaze naturale si la energia electrica). Cel putin micile ieftiniri - daca vor avea loc - ar trebui sa atenueze socul majorarilor de tarife de la 1 iulie. Ce ar trebui sa se ieftineasca în perioada aceasta? În primul rând, combustibilii. Ar fi trebuit sa fim asaltati cu informatii de presa de la cei care livreaza la pompa combustibili prin care sa ne anunte ca s-au ajustat preturile atât la motorina, cât si la benzina "ca urmare a scaderii euro". Ar trebui sa vedem macar un leut în minus la preturile alimentelor aduse de peste granita (din zona Euro) importate de la începutul lunii si pâna acum: carne de pui, de vita sau de porc, ulei, zahar etc. Chiar si fructele din piata, majoritatea aduse din import, ar trebui sa ne coste mai putin. Ar fi normal sa scoatem mai putin din buzunar pentru facturile de telefonie mobila, deoarece operatorii din domeniu percep abonamente exprimate în moneda europeana, iar când le achitam, platim cu lei. Serviciile de cablu TV si de internet ar putea avea un mic minus pe factura, pentru ca a scazut euro. Energia electrica nu se poate ieftini, pentru ca normele în vigoare spun ca acciza se calculeaza la cursul leu/euro stabilit de BNR la o data de referinta (la 1 octombrie, anul anterior).  
"În vara asta, se poarta scumpirile" Craiovenii spera la ieftiniri, dar spun ca sunt putin probabile. "Nu ma astept la vreo ieftinire pentru ca a scazut euro. Asa ar fi normal, sa scada putin preturile. Daca ar fi fost o scumpire, s-ar fi înghesuit si producatorii, si comerciantii, dar la ieftiniri, nu. Se fac ca nu stiu, nu cunosc", a spus Madalina Ionascu, de 23 de ani, din Craiova. "Doar speram la ieftiniri, dar stim bine ca nu se produc. În vara asta, se poarta scumpirile. Nici nu mai conteaza daca euro scade sau creste, pentru ca de scumpiri tot avem parte. Asta ne ofera noua România!", s-a plâns Cosmin Porojan, de 44 de ani. Cursul BNR valabil astazi arata o apreciere a valutei europene fata de leu la 3,6026 lei pentru un euro.
Singurii care se bucura de o usoara ieftinire sunt cei care au de achitat în aceasta perioada rate bancare mari în euro, dar si aceasta este nesemnificativa. Efectele devalorizarii euro din ultimele doua saptamâni se pot simti si la importurile mari, dar numai în buzunarul patronilor. Doar pentru a atenua efectele scumpirilor de la 1 iulie.