Inpolitics publica articolul "Scandalul Zelea Codreanu sau cum se fac singuri de ras unii intelectuali", pe care il puteti citi in continuare.
'Una buna: un grup de intelectuali, evrei si neevrei, intre care Dorin Tudoran, Radu Ioanid si Dinu Adam, au trimis, zilele trecute, o scrisoare presedintelui TVR, Alexandru Lazescu, in care ii cer acestuia sa ia atitudine fata o emisiune realizata de Eugenia Voda, cu Ion Cristoiu invitat, in care acestia sustin ca s-ar fi facut apologia lui Corneliu Zelea Codreanu. Semnatarii, care cer sanctiuni aspre pentru "vinovati", au mai trimis un protest si catre ambasadorii SUA, Germaniei, Angliei, Israelului si Frantei.
Ei atrag atentia ca "afirmatii de genul celor facute in cadrul acestei emisiuni sunt nu doar incercari de acreditare a unor neadevaruri istorice, ci si ofense la adresa memoriei victimelor miscarii legionare din Romania. Dl Ion Cristoiu, care se declara ca ziarist discipol al lui Nae Ionescu, ca si gazda sa, d-na Eugenia Voda, ignora caracterul fascist si terorist al acestei grupari politice, contributia ei la pregatirea Holocaustului din Romania, responsabilitatea ei (si a liderului ei) pentru asasinarea unor oameni nevinovati, intre care si personalitati ale vietii politice si culturale romanesti din perioada interbelica. Difuzarea unei asemenea emisiuni nu poate crea decat confuzie si deruta in contextul politic si economic actual".
Protestul, in sine, e de rasul curcilor, si asta din doua motive. Unul e acela ca Ion Cristoiu nu doar ca nu s-a remarcat vreodata ca avand simpatii politico-nationaliste de orice fel, ori atitudini xenofobe, antisemite, iredentiste si altele de acelasi calibru, dar a fost mai mereu pe lista neagra a unor nationalist-extremisti precum Vadim Tudor, Gheorghe Funar, Adrian Paunescu s.a.m.d. Al doilea, si cel mai important, este ca Eugenia Voda, principala responsabila, in calitate de moderator, de continutul emisiunii in cauza, este nora cunoscutului scriitor evreu Oliver Lustig, general-maior al armatei romane si fost detinut la Auschwitz-Birkenau si Dachau, unde si-a pierdut cea mai mare parte din familie. Cu ajutorul "prietenilor" scriitori de pe lista mai sus pomenita, batranul Lustig, autor al unei serii de carti despre lagare, ar trebui, teoretic, sa realizeze ca are o nora pro-legionara si antisemita si sa faca, eventual, ce nu a facut Geoana cu soacra-sa, adica sa o dea afara din casa. Nu ar fi exclus, insa, spun unele vrabiute bine informate, ca in spatele asa-zisului protest vizavi de prestatia Eugeniei Voda sa stea, de fapt, invidia unor intelectuali de la noi fata de sotul realizatoarei, scriitorul Adrian Lustig, care are defectul de a fi cel mai bogat scriitor roman, unul dintre primii mari afaceristi lansati dupa revolutie si generos sponsor al unor proiecte culturale. Dar numai al unora...'