Deputatul PSD Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului Nastase, a fost audiat joi de procurorii de la Parchetul instantei supreme in cazul ordonantei prin care datoriile Petromidia au fost transformate in obligatiuni. Eugen Bejinariu a fost punctual si s-a prezentat la Parchet la ora stabilita de anchetatori - 11.00.
Fostul secretar general al Guvernului Nastase a declarat ca nu stie de ce a fost chemat la audieri, pentru ca el nu a avut nici o treaba cu ordonanta prin care datoriile Petromidia au fost transformate in actiuni ale statului. Mai mult, acesta sustine ca nici macar nu a semnat aceasta ordonanta. In scurt timp, fostul secretar general al Guvernului a parasit Parchetul si a dat o fuga la Parlament. Acolo, Bejinariu si-a anuntat oficial demisia din PSD, dupa care s-a reintors in biroul anchetatorilor. Audierea a durat putin peste o ora si jumatate. "Procurorii au vrut sa stie totul despre ordonanta Rompetrol: cum a ajuns ea pe ordinea de zi, cine a sustinut-o, a cui a fost propunerea, cine si cum a votat, cand si cum s-a stabilit sa se transforme datoriile in actiuni....toate lucrurile astea", a declarat Eugen Bejinariu. Procurorii care se ocupa de dosarul Rompetrol au hotarat sa audieze toti membrii Cabinetului Nastase ca sa afle in ce conditii a fost aprobata ordonanta Rompetrol. In acest dosar au mai fost audiati, pana acum, Rodica Stanoiu, fost ministru PSD al Justitiei, fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu, fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, fostul ministru pentru Relatia cu Parlamentul, Acsinte Gaspar, fostul sef al APAPS Ovidiu Musetescu, dar si chestorul general Nicolae Berechet. Potrivit unor surse din Parchet, saptamana viitoare vor fi audiati si fostul premier Adrian Nastase, precum si fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu. Actul normativ a fost emis de Guvern in data de 24 octombrie 2003 si a stabilit transformarea datoriei istorice la buget a Rafinariei Petromidia, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati, in obligatiuni cu maturitate de sapte ani.

Cererea de arestare a lui Patriciu se va rejudeca

In alta ordine de idei, Tribunalul Bucuresti va judeca in cursul zilei de luni cererea de arestare preventiva a omului de afaceri Dinu Patriciu. Dosarul a ajuns din nou la tribunal, dupa ce Curtea de Apel a decis rejudecarea cauzei, pentru ca instanta care a respins eliberarea mandatelor de arestare s-a pronuntat numai pe o exceptie si nu pe fondul cauzei. In acest dosar mai sunt cercetati alaturi de Dinu Patriciu si doi colaboratori ai acestuia. Este vorba despre Philip Stephenson si Colin Hart. Toti cei trei oameni de afaceri sunt acuzati de comiterea unor infractiuni economice. Anchetatorii de la Parchetul General au solicitat emiterea unor mandate de retinere pentru cei trei inca din data de 16 februarie. Cauza a fost judecata si amanata de mai multe ori. Pana la urma, instanta a decis sa respinga cererea procurorilor, insa Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a facut recurs.