HotNews.ro publica estimarile unor economisti, bancheri si analisti privind cifrele macro pentru finalul lui 2010: inflatie 8,5%, somaj 8,5%, curs eur/ron 4,3, contractie de 2,5%. Exceptie facand reprezentantii bancilor comerciale care si-au dorit in mod expres sa nu fie citati nominal (au fost folosite estimarile bancilor din top 10 sistem bancar) si pe cei ai Bancii Centrale, au mai raspuns acestui chestionar in afara unor profesori de economie din cadrul ASE, Laurian Lungu (senior partner Macroanalitica) Andreea Vass (consilier al premierului), Cristian Orgonas (economist, proprietarul blogului Khris.ro). Puteti citi in continuare estimarile detaliate.

• Industria cu cea mai mare crestere: energia si pharma

Un an 2010 dificil, incheiat cu o medie a somajului de 8,5%, un nivel al euro la 4,3 lei si o contractie economica de 2,5%, sunt estimarile bancherilor si analistilor chestionati de HotNews.ro. 21 de personalitati din prim-planul economic (7 reprezentanti ai unor banci comerciale, 7 analisti economici si/sau profesori de economie, 5 bloggeri, un reprezentant al BNR, si unul al Guvernului) au calculat la solicitarea HotNews.ro principalii macroindicatori pentru urmatoarele 3 luni, 6 luni si 12 luni (adica pentru iunie2011). De asemenea, rugati sa specifice care industriear putea inregistra cea mai mare rata de crestere, analistii au trecut pe primul loc energia si industria pharma- cea mai rezistenta industrie la criza financiara si economica internationala si interna, alaturi de industria alimentara. Majoritatea dintre participanti au invocat ca rezerva doza ridicata de incertitudine legata de politica fiscala, care ar putea duce la alterarea estimarilor.

• Inflatie: 8,5% la finele anului, 6% in iunie 2011

Au existat si voci care estimau pentru finele anului o inflatie de 7,5%, dar si analisti care estimau o inflatie de 11% (in functie de efectul final al inundatiilor si de masurile fiscale care ar putea fi adoptate). Bancherii s-au dovedit a fi cei mai optimisti, cifrele indicate de ei osciland intre 7-8%, cu foarte mici exceptii. Pericolele cele mai mari la adresa inflatiei ar veni, in opinia respondentilor, din: amanarea reformelor, o volatilitate ridicata a cursului care s-ar traduce in cresterea preturilor de import, tensiuni politice majore, un efect al inundatiilor mai grav decat estimarile din prezent, cresterea preturilor la materii prime.

• Curs: 4,3 euro pentru un leu la final de an si 4,2 in iunie 2011

In materie de curs valutar, opiniile au fost cele mai diferite. Unii au estimat 4,2 lei/euro la finele acestui an, in vreme ce altii au vorbit chiar de un curs de 4,4. Toti au fost de acord insa ca BNR nu va permite fluctuatii mari ale monedei nationale, acestea putand duce la perturbari mai serioase in sistemul bancar. Pentru iunie 2011, euro este vazut la 4,15 lei de catre unii analisti (majoritatea independentilor), 3 respondenti l-au cotat la 4,25 si unii bancheri l-au vazut la 4,3 lei. Media calculata a fost de 4,2 lei.

• Cresterea economica: mai intai scadere in 2010 (intre 2-3%) dupa care crestere in 2011

Vestea buna a fost ca toti spun ca 2011 va aduce cresterea economica. Pentru iunie 2011, cresterea economica este cotata la 1% (majoritatea analistilor economici independenti) si chiar 2% de catre unii bancheri comerciali si centrali. Totul depinde de cum va fi gestionata economia in 2010. La finalul acestui an, contractia economica va fi de 2-3% (o medie riguroasa indica 2,7%), insa o parte dintre cei chestionati de HotNews.ro au indicat nu o cifra ci un interval in care ar urma sa se incadreze scaderea economica din acest an. Riscuri la adresa cresterii: o scadere a consumului, revenirea la TVA de 19%, o crestere a cursului euro peste posibilitatile reale ale economiei de a-l sustine, un derapaj politic cu implicatii in gestionarea macroeconomica, ineficienta regimului fiscal sau nereformarea lui suficienta.

• Sectoarele care ar putea genera cea mai mare crestere

Industria prelucratoare a fost mentionata de 4 respondenti din 21, in vreme ce industria pharma si sectorul energetic a fost trecut pe primul loc de catre 11 respondenti.
Topul arata asa:
Energie electrica si termica, gaze, apa calda, industria pharma, (cea mai rezistenta industrie la criza financiara si economica internationala si interna, alaturi de industria alimentara in anul 2009); Fabricarea produselor din tutun, Fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, Industria alimentara, industria prelucratoare. De unde ar putea veni riscurile: Inasprirea fiscalitatii, astfel incat companiile sa isi realoce activitatea, un consum intern scazut care sa nu sustina cresterea activitatii, un consum extern scazut din cauza unui nou val al recesiunii.

• Somajul: 8,5% in 2010

Unanimitate aproape deplina in ceea ce priveste somajul. 8,5% pentru 2010 si 8% pentru vara lui 2011. Prea multe aici nu sunt de comentat, somajul fiind un efect al masurilor de iesire din criza. Cu cat acestea sunt mai eficiente, cu atat somajul ar putea cobori. Respondentii au mai facut estimari cu privire la dobanda cheie a BNR, pe care ei vad la 6,5-7% pentru finele acestui an si la 6% in iunie 2011.