Ultimele estimari ale grupului de analiza macroeconomica Capital Economics arata ca economia Romaniei va creste in acest an cu 0,5% si cu 1,5% in 2011, sub media din regiune.
Analistii lanseaza estimari pesimiste si pe alte fronturi: consumul privat va continua sa scada si in 2010, somajul va atinge 10% in acest an, iar Euro va ajunge la 4,4 lei.
Cererea interna va ramane sub presiune si in 2010 in Romania, estimeaza Capital Economics, pe fondul reducerii cheltuielilor bugetare si a fragilitatii sistemului bancar.
Nu in ultimul rand, grupul britanic de analiza macroeconomica estimeaza o rata a somajului de 10% in 2010 si o scadere usoara anul viitor.
Pe de alta parte, consumul privat se va diminua cu 1% in acest an, pentru ca apoi sa creasca usor in 2011. Pe acest fond, potrivit Capital Economics, produsul intern brut al Romaniei ar urma totusi sa creasca in acest an cu 0,5%, pe fondul constituirii de stocuri de bunuri.
Cifra avansata de analistii britanici este, insa, cu mult sub ultima prognoza a Fondului Monetar International si sub media de crestere economica din regiune.
Estimarile companiei de consultanta londoneza mai arata ca leul ar urma sa se deprecieze pana la un nivel de 4,4 lei pentru un euro la sfarsitul anului.
In 2011, PIB-ul Romaniei ar putea creste cu 1,5%, mult sub pontential, dar mai aproape de media pentru restul tarilor din regiune.
Pentru urmatorii 15 ani, insa, Romania are perspective bune: Capital Economics estimeaza un avans economic mediu de 4%, la egalitate cu Rusia, Polonia, Bulgaria, Letonia si Lituania. Turcia este singura tara din Europa Emergenta cu un potential mai mare de crestere decat Romania.