Romania primeste astazi 2,2 miliarde de euro de la Erste Bank pentru privatizarea BCR intr-un cont deschis la Londra, anunta Mediafax, citand surse din cadrul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Membrii comisiei de privatizare a BCR s-au intalnit ieri pentru a consemna si stabili finalizarea tranzactiei. Statul roman va fi reprezentat la finalizarea privatizarii bancii de presedintele AVAS, Razvan Orasanu, care semneaza azi la Londra pentru primirea a 2,2 miliarde de euro in contul escrow (n.r. - cont deschis de institutii publice ca garantie la un tert).
Mai trebuie spus ca legea privind privatizarea BCR a fost promulgata de presedintele Traian Basescu luni, in aceeasi zi in care Curtea Constitutionala a decis ca dispozitiile legii sunt constitutionale. Aceasta dupa ce in urma cu trei saptamani imposibilitatea Curtii Constitutionale de a lua decizii legale privind privatizarea BCR a determinat ca termenul finalizarii acesteia sa se prelungeasca cu o luna.

Erste vrea si restul de actiuni BCR

Presedintele SIF 1 Banat-Crisana a declarat recent pe un post de televiziune ca a primit oferte din partea Erste Bank pentru pachetul de actiuni de 6% detinut la BCR. Oferta presupunea ca in schimbul actiunilor de la banca romaneasca se vor oferi actiuni Erste in momentul in care banca austriaca se va lista la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Dar austriecii puteau face astfel de schimburi cu SIF-urile si pana acum prin registru, in afara Bursei, cu conditia sa aiba acordul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru achizitii mai mari de 5%, explica Marius Plugaru, directorul companiei de brokeraj Iebatrust.
Dar din cauza unor posibile restrictii impuse prin contractul de privatizare, Erste putea realiza astfel de achizitii doar dupa ce si-ar fi achitat toate datoriile catre statul roman, a adaugat Plugaru. Cum astazi le platesc, este posibil ca austriecii, care au castigat 61,88% din actiunile BCR, sa poata cumpara si restul de actiuni.
Un alt motiv pentru care acestia nu au mai putut cumpara titluri BCR este reprezentat de posibilele clauze prin care angajatii bancii, care detin 8% din actiuni, nu au voie sa le vanda mai devreme de doi ani, mai spune directorul Iebatrust. Dar, similar cazului Bancpost, austriecii vor cumpara actiuni de la angajati ca si grecii ulterior, conchide Plugaru.
Reamintim ca la sfarsitul anului trecut Erste Bank a castigat licitatia de privatizare a BCR, oferind 3,75 miliarde de euro pentru pachetul de 61,88% din actiunile bancii.