Incepand de ieri si pana la 24 noiembrie, grupul austriac Erste Bank cumpara titlurile actulilor angajati si ale fostilor salariati ai BCR. Desi au facut aceasta oferta, reprezentantii grupului austriac, cat si cei ai BCR ii sfatuiesc pe actualii angajati sa-si pastreze titlurile. "Scopul nostru este de a ne asigura ca angajatii nostri impartasesc succesul acestui business si de aceea ii incurajam sa detina actiuni in cadrul bancii", au subliniat Andreas Treichl, oficial al Erste Bank, si Nicolae Danila, presedinte executiv al BCR, intr-o declaratie comuna transmisa de Ionut Stanimir, reprezentat al Directiei de Comunicare Erste.
In cadrul ofertei in numerar, Erste Bank va plati un pret pe actiune de 6,5 euro. Angajatii si fostii angajati vor avea posibilitatea sa aleaga moneda, euro sau lei, in care doresc sa primeasca contravaloarea, se arata intr-un comunicat al Erste. Prin intermediul ofertei de actiuni, acestia vor putea sa schimbe sase actiuni BCR cu o actiune Erste Bank nou- emisa, cotata la Bursa din Viena si din Praga. In acest caz, actionarii vor trebui sa pastreze noile actiuni Erste Bank timp de un an, inainte de a le putea vinde pe piata, in mod liber. Reamintim ca actualii si fostii angajati ai bancii detin in acest moment peste 63 de milioane de actiuni, reprezentand 8% din capitalul de actiuni BCR.

Oferta Erste creste exploziv evolutia SIF-urilor

La cateva ore dupa ce oficialii Erste si-au anuntat oferta pentru titlurile angajatilor BCR, indicele BET-Fi, care urmareste cotatiile societatilor de investitii financiare (SIF), a atins un nou maxim istoric. Tranzactiile cu actiuni SIF acopereau la jumatatea sedintei bursiere peste 75% din lichiditatea pietei iar BET-FI urcase cu 5,2 procente, depasind nivelul-record atins in sedinta bursiera de joi, saptamana trecuta. Spre finalul sedintei bursiere de ieri, tranzactiile cu actiuni SIF au ridicat lichiditatea Bursei in topul primelor trei rulaje din acest an, iar cotatiile societatilor de investitii au urcat cu peste 6%.
Reamintim ca cele cinci SIF-uri detin un pachet de 30% din actiunile BCR. Presedintele SIF 1 Banat-Crisana, Ioan Cuzman, declara ieri ca societatile de investitii nu sunt interesate momentan de o oferta din partea Erste. "Principiul nostru investitional este: iubeste si fugi! Poate in urmatorul an, dupa ce vedem cum evolueaza lucrurile, ne vom decide sa vindem", a adaugat Cuzman, citat de Mediafax.