Achizitiile de valute est-europene, cum ar fi lei sau leva, au devenit din ce in ce mai numeroase in Marea Britanie, intrucat practicantii de sporturi de iarna cauta sejururi ieftine in estul continentului, potrivit ziarului britanic "The Sun", citat de Mediafax.
Britanicii se reorienteaza catre noi destinatii turistice, precum Romania, Bulgaria, Slovenia si Slovacia, intrucat cotatia ridicata a lirei sterline fata de valutele acestor tari si preturile mai mici decat in tarile consacrate ca atractii turistice asigura un concediu mai ieftin. Cererea pentru leul romanesc, leva bulgara, tolarul sloven si koruna slovaca a crescut puternic in ultimele trei saptamani, evolutie care arata ca schiorii britanici se reorienteaza catre noi destinatii, in defavoarea Frantei, Italiei si Statelor Unite, potrivit "The Sun". Aceasta pentru ca actualele rate de schimb si cotatia ridicata a lirei sterline in raport cu monedele utilizate in Romania, Bulgaria, Slovenia si Slovacia ar putea avea ca efect reducerea cheltuielilor turistilor.
Spre exemplu, un cuplu de schiori britanici ar economisi in medie 546 de lire sterline in cazul unui sejur de o saptamana in aceste tari, potrivit unei firme specializate in domeniul valutar. Asa se explica si faptul ca cererea pentru aceste valute a crescut cu peste 200% in ultima luna, potrivit unei firme specializate in curs valutar.
De asemenea, la stabilirea costurilor totale ale unei vacante conteaza foarte mult si nivelul cheltuielilor curente, care sunt mai reduse in tarile din estul Europei. Costurile cu inchirierea echipamentului necesar pentru practicarea sporturilor de iarna, abonamentul de schi si cheltuielile pentru cazare si masa sunt mai scazute in cazul statiunilor din tari in curs de dezvoltare. De exemplu, pretul unui abonament de schi in Poiana Brasov se ridica la 110 lire sterline, fiind mult mai mic decat taxa de 312 lire sterline perceputa in statiunea franceza Val D'Isere sau cea de 372 de lire sterline din statiunea elvetiana Klosters. (M.H.)