Faleza Inferioara a Dunarii a fost ieri dimineata, timp de citeva ore, locul unor demonstratii practice legate de modul in care energia solara poate fi folosita in locul celei electrice.

Cei care au explicat tainele "energiei curate" au fost reprezentantii Asociatiei de Mediu "Prietenii Pamintului" din Galati si ai Fundatiei "Terra Mileniul 3" Bucuresti, care au prezentat echipamente demonstrative de mici dimensiuni care utilizeaza surse regenerabile de energie, mai exact solara.

Citeva zeci de studenti ai Universitatii "Dunarea de Jos", precum si trecatori interesati, au putut vedea modul in care energia generata de soare a pus in functiune o fintina arteziana, o bicicleta, un elicopter. Principiul care a stat la baza miscarii obiectelor miniaturale este unul simplu, si anume un panou fotovoltaic care atrage lumina solara pe care o transforma in energie inducind miscarea.

Directorul executiv al Fundatiei "Terra Mileniul 3", Ionut Apostol, ne-a declarat ca actiunea de informare "Alege energia curata!", care va poposi in perioada 2 iulie - 18 august in 13 mari orase mari din tara, are ca scop prezentarea unor cazuri de succes privind utilizarea surselor regenerabile de energie astfel incit sa se inteleaga rolul important pe care acestea il au in protectia mediului.

"Prin utilizarea acestor surse de energie regenerabila se protejeaza mediul inconjurator, iar investitorii interesati in derularea unor astfel de proiecte pot cistiga in 10 ani citeva sute de mii de euro prin reducerea nivelului emisiilor, bani care sint dati in acest scop de Uniunea Europeana. La nivelul tarii se afla la ora actuala in derulare 13 proiecte care au la baza producerea energiei termice sau electrice cu ajutorul unor surse regenerabile", a precizat Ionut Apostol.

Unul dintre proiecte a fost pus in practica la Gheorgheni, unde apa calda este produsa cu ajutorul rumegusului folosit drept combustibil la o centrala termica. "Inlocuirea pacurii cu rumegusul a condus la o scadere a pretului de producere a gigacaloriei de la 200 la 80 de lei. Un proiect asemanator se deruleaza in localitatea Intorsura Buzaului, unde apa calda pentru 300 de persoane este produsa tot prin arderea rumegusului. Investitia a fost de 2 milioane de euro, din care 90% au fost finantari externe, iar restul contributia comunitatii locale", a mai precizat Ionut Apostol.