In fata unei realitati tot mai sumbre legate de rezerva de combustibil fosil, toata lumea isi pune problema resurselor alternative sau a reciclarii resurselor existente (resursele viitorului). Se pare ca sursele de energie regenerabile nu sunt nici ele nelimitate, iar cele mai eficiente au legatura cu curentii de aer, fie ca se impun in zonele agricole, fie ca sunt folosite la sere. In Europa, astazi se produce energie din surse eoliene. Aceste realitati se suprapun peste politicile nationale ale unor state, cum ar fi Rusia, Germania, Olanda, Danemarca etc. Aceste tari incurajeaza investitiile in instalatii eoliene, numai italienii se impotrivesc.
Octavian Dan, consultant in afaceri, implicat in investigarea si valorificarea domeniului eolian, ne-a declarat ca energia eoliana poate fi produsa numai in zonele in care exista curenti de aer suficient de puternici si care asigura o durata destul de mare de-a lungul anului. Se pare ca pe teritoriul Romaniei se gasesc astfel de culoare pentru curenti atmosferici, insa investitorii autohtoni sau straini nu-i pot identifica din lipsa unor masuratori exacte, singurul document oficial (care nu este public) care trateaza acest domeniu fiind reprezentat de un studiu al aeronauticii romanesti datat din 1970. Pe de alta parte, legislatia actuala in Romania este insuficienta, ca si lista de solutii concrete care sa stimuleze astfel de investitii. Totusi, in urma Tratatului de la Kyoto, a fost adoptata o lege a energiei, iar la ora actuala, pe site-ul Agentiei Nationale pentru Reglementarea Energiei (ANRE), este pus in dezbatere publica un proiect de act normativ care va reglementa proceduri si mecanisme de implementare a unor astfel de investitii in energie alternativa, pentru ca cei interesati sa stie cum pot obtine certificatul "verde".
Primii pionieri incearca sa razbeasca pe piata
Din informatiile pe care le avem, au aparut deja primii pionieri in acest domeniu. Acestia au montat deja primele anemometre. Chiar daca investitia minima nu poate cobori sub 1.000 de euro/kW (un stalp are o putere instalata cuprinsa intre 2 si 2,5 MW), este avantajoasa montarea stalpilor numai daca vantul bate peste 2.000-2.500 de ore/ an. In Europa energia "verde" este mai scumpa decat cea clasica, dar acolo exista subventii. Fara masuratori exacte, nimeni nu-si va asuma riscul sa implementeze un proiect de anvergura. Nu trebuie uitat nici faptul ca administratiile locale sunt vitregite intrucat nu au posibilitatea de a obtine avantaje din astfel de proiecte, ele nu pot incasa nici impozitul pe stalpii eolieni. In timp ce pe teritoriul statelor vecine centralele eoliene rasar ca ciupercile dupa ploaie, Romania are "plantate" in total doar 37 de astfel de mijloace de producere a energiei verzi, cu precadere pe Semenic, Ploiesti, Constanta s.a.
Investitia pentru ridicarea unei mori eoliene se ridica la circa 2 milioane de euro, si inca pe atat ar costa racordarea la sistemul energetic national, lucrare care ar trebui suportata si de autoritati. Energia eoliana in Europa depaseste de cinci ori intreaga putere energetica a tarii noastre. Polonia are planificate cinci centrale eoliene, a caror putere instalata va depasi 175 MW, iar Bulgaria dezvolta o centrala de 200 MW si alte trei de puteri de pana in 50 MW. Cele mai bune zone pentru instalatiile eoliene in Romania se afla pe litoralul Marii Negre atat in onshore, cat si in offshore pe partea de apa la adancimea de 5 pana la 20 de metri.
Certificatele verzi sunt emise, lunar, de Transelectrica
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, joi, ca investitorii care vor dezvolta proiecte de productie a energiei din surse regenerabile, in special centrale eoliene, nu vor beneficia de facilitati fiscale din partea statului, insa vor primi certificate verzi si conectarea la sistemul national de transport. Toate acestea vor deveni posibile prin strategia energetica si prin legea investitiilor, care urmeaza sa fie finalizata in perioada imediat urmatoare. Ministrul a mentionat ca producatorilor care vor dezvolta centrale eoliene li se va asigura conectarea la sistemul national de transport al energiei electrice. Totodata, statul va dezvolta piata de tranzactionare a certificatelor verzi si a altor certificate care vor fi acordate pentru dezvoltarea de proiecte din surse regenerabile. Certificatele verzi sunt emise, lunar, producatorilor de la Transelectrica, operatorul national de transport si sistem. Acestea pot fi tranzactionate pe piata certificatelor verzi, administrata de OPCOM, operatorul pietei de energie. Furnizorii de electricitate sunt obligati sa cumpere anual un numar de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii stabilite si cantitatea de electricitate furnizata clientilor.
Bihorul, o zona propice pentru
sisteme "miniwind"
Intrucat si in Bihor exista un culoar de curenti de aer favorabil dezvoltarii unor sisteme eoliene, cele mai practice pentru zonele rurale din Bihor pot fi microcentralele numite "miniwind". Impedimentul este totusi faptul ca nu li se cunoaste inca intensitatea curentilor de aer din zona si nici durata totala (ca ore) de circulatie.
"Mijlocul direct prin care persoanele fizice sau juridice pot beneficia de avantaje din energia eoliana sunt implementarea acestor sisteme microwind, care dezvolta circa 20-30 kW/h, suficient cat sa alimenteze circa 10 case. Costul unui astfel de sistem este intre 20.000 si 30.000 de euro, cu o durata de functionare cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Experienta occidentala ne arata ca cei care au asemenea instalatii si au incheiat contracte cu furnizorii de energie electrica la nivel national si de la care au cumparat energie pentru consum, in urma regularizarii, au primit banii inapoi. In Austria, de exemplu, este o afacere acest fel de tranzactii, din care beneficiarii au de castigat", a precizat interlocutorul nostru.
Pericolul cel mai mare este atunci cand doritorii de astfel de sistem apeleaza la produse second-hand, acestea neputand oferi durabilitatea necesara recuperarii investitiei si ajungerea la profit.