Puteti citi in continuare declaratia premierului Emil Boc pe tema acordului cu institutiile financiare internationale.
"Guvernul a finalizat cu succes Acordul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Obiectivul Acordului, pe care il incheiem, a fost asigurarea stabilitatii macroeconomice, in conditiile crizei economice. Acest obiectiv a fost atins. Romania s-a incadrat in tintele de deficit angajate. Mai mult decat atat, in 2010 a incheiat cu un deficit de 6,5% sub cel de 6,8%, convenit cu organismele internationale. In acest context, fac precizarea ca, daca Romania ar fi continuat, in anii 2009 si 2010, politicile si deficitele structurale din anul 2008, tara noastra ar fi ajuns in colaps economic. Pentru a evita colapsul economic, am avut nevoie de masuri dure, dar corecte, de restrangere a cheltuielilor si de limitare a deficitelor bugetare. Prin Acordul pe care l-am incheiat cu Comisia Europeana, cu FMI, cu Banca Mondiala, am limitat derapajele economice si s-a asigurat aceasta stabilitate macroeconomica, creindu-se, in acelasi timp, premisele pentru cresterea economica.
Acum cateva detalii despre noul acord. In primul rand, acest nou acord cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala, este pe o durata de doi ani si va avea un caracter preventiv. Ce inseamna caracterul preventiv? Inseamna ca nu accesam in mod direct bani, nu ne imprumutam cu bani in mod direct, dar daca va fi nevoie, in conditiile economiei de piata si agravarii situatiei economice internationale, vom avea la dispozitie bani de la Comisia Europeana si Fondul Monetar pentru a-i utiliza, repet, numai in caz de nevoie.
Daca obiectivul vechiului acord a fost acela de a evita derapajele si de a asigura stabilitatea macroeconomica, obiectivul noului acord il constituie cresterea economica. In jurul acestui concept de crestere economica, se invarte noul acord cu Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, adica, ceea ce reprezinta si prioritatea Guvernului, in perioada urmatoare: cresterea economica, locuri de munca si investitii. Din aceasta perspectiva, pentru anul 2011, se prognozeaza o crestere economica intre 1,5-2%, iar pentru anul 2012 - o crestere economica de 4-4,5%. Aceste obiective stau in centrul acordului pe care il incheiem cu Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala. Asta ce inseamna? O situatie mai buna, pentru fiecare roman din aceasta tara, pentru fiecare cetatean, care, in conditiile cresterii economice, evident, va avea sansa unor servicii de calitate, pe de o parte, dar si de venituri suplimentare si locuri de munca, pe de alta parte.
Acum, cateva detalii punctuale, din cadrul acordului, in perioada urmatoare, evident, si ministrii or sa intre si in alte lucruri de nuanta. In privinta componentei politicii fiscale, tinta de deficit, de 4,4%, pentru anul 2011, si de 3% din PIB, pentru anul 2012.
Pe partea de venituri, principalele componente ale sistemului fiscal vor ramane nemodificate. In cazul in care redresarea economica va crea suficient spatiu fiscal, vom analiza, in a doua parte a anului, posibilitatea unei reduceri treptate a contributiilor sociale, a caror incidenta exercita o greutate considerabila asupra crearii de locuri de munca si a practicilor de pe piata muncii. Cu alte cuvinte, cream cadru pentru aceasta posibilitate de reducere treptata a contributiilor sociale, cu forta de munca, pentru ca stim ca ele ingreuneaza in directia crearii, mentinerii locurilor de munca in Romania. In anvelopa bugetara pe care o avem am alocat resurse suplimentare pentru investitii, in prima jumatate a anului, pentru absorbtia fondurilor europene. Daca absorbtia se imbunatateste suficient, ma refer la absorbtia fondurilor europene, vom cauta solutii pentru a crea un spatiu fiscal mai mare, pentru investitii, de la jumatatea anului 2011. Deci, daca ministerele se vor descurca bine cu absorbtia fondurilor europene, in partea a doua a anului vom crea conditii pentru a avea un spatiu fiscal mai mare in vederea realizarii investitiilor si pentru partea a doua a anului, cu o singura conditie: sa se realizeze, in primele sase luni, ceea ce am angajat prin bugetul de stat pe anul 2011.
In privinta facturilor neachitate, vom realiza o inventariere a facturilor neachitate la finele lunii decembrie 2010, la nivelul intregului buget general consolidat si al intreprinderilor de stat si vom stabili un program de reducere a acestor datorii, bazat, in primul rand, pe o cunoastere exacta a facturilor restante si neachitate pe care statul le are sau diversele companii de stat le au la diversi furnizori. Scopul acestui element este acela de a elimina treptat datoriile existente si de a preveni acumularea de noi datorii."