Proaspat reinstalatul premier, Emil Boc, a construit un program de guvernare in jurul tintelor asumate cu FMI: crestere economica de 1,3% si deficit bugetar de 5,9% in 2010. Pentru atingerea acestui nivel de deficit, este nevoie de taierea a cel putin 2,5 miliarde de euro din cheltuielile bugetare, lucru care presupune concedieri masive in sectorul public.
Prognoza FMI privind rata somajului indica un nivel de 10% in prima parte a anului viitor, cifra care insa nu se mai regaseste in programul de guvernare. Singurele detalii despre somaj: "Formare profesionala si cresterea gradului de ocupare".
Rata somajului a ajuns deja la 7,5% la sfarsitul lunii noiembrie, ceea ce se traduce in aproape 700 de mii de someri, iar anunturile de concediere continua. Cifra nu-i include pe cei care au depasit perioada de plată a ajutorului de somaj, de 15 luni.
In plus, 100 de mii dintre disponibilizatii de anul acesta nici nu s-au reangajat si nici nu se regasesc in bazele de date pentru plata ajutoarelor de somaj.