In plin sezon al constructiilor, compania producatoare de prefabricate - Elpreco SA - va da afara 27% din angajati. Incepand cu 10 septembrie, 203 salariati de la Elpreco vor fi trimisi acasa. Viitorilor disponibilizati li se povesteste deja cum e sa fii somer.

Criza loveste puternic in domeniul materialelor de constructii. Compania producatoare de prefabricate, Elpreco SA, disponibilizeaza incepand cu 10 septembrie 2009 o parte din personal: 27% din numarul total de angajati. Societatea are 750 de angajati in prezent. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj a aratat ca este vorba despre 203 persoane, care de ieri beneficiaza de servicii de preconcediere. "Ei ne-au anuntat ca vor disponibiliza 203 persoane, incepand cu 10 septembrie, si au solicitat la noi servicii de preconcediere. Astazi (ieri - n.r.), un reprezentant al AJOFM merge la Elpreco pentru a le explica oamenilor Legea somajului, ce prevede aceasta etc.", a precizat, pentru GdS, Daniela Barbu, directoare coordonatoare a AJOFM.

Elpreco a confirmat ca are probleme

Firma producatoare de prefabricate a mentionat ca restrangerea activitatii vizeaza toate "compartimentele functionale ale companiei". "Reducerile de personal vizeaza aproximativ 200 de angajati, iar acest proces se va desfasura intr-o singura etapa, la mijlocul lunii septembrie. Astfel de conjuncturi au fost prevazute de conducerea companiei prin plati compensatorii in cuantumul a 20 de salarii conform contractului colectiv de munca", a spus directorul societatii, Dan Caprioara. Situatia dificila din domeniul constructiilor a determinat fabrica de la Craiova sa nu-si mai poata pune in aplicare planurile. "Din nefericire, planurile au fost amanate din cauza evolutiei nefavorabile a pietei materialelor de constructii si implicit a reducerii cererii de materiale de constructii, alaturi de blocajul financiar existent la nivel national, in termeni de creditare si de capital de lucru", a mai spus Dan Caprioara. Elpreco livreaza prefabricate in toata tara. Compania considera ca va trece totusi cu bine peste criza, in ciuda faptului ca opereaza reduceri de personal: "Datorita retelei proprii de peste 200 de parteneri nationali, perioada de turbulente economico-financiare traversata cu siguranta nu va avea repercusiuni prea grave". Potrivit Registrului Comertului, actionari la Elpreco sunt doua firme olandeze: CRH Products & Distribution Eastern Europe BV, care detine 94,99% din actiunile Elpreco, restul fiind detinute de CRH Europe Holding BV.
Afaceri mari in 2008, scadere in 2009
Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice, conform bilantului depus de Elpreco, pe anul 2008, compania a avut o cifra de afaceri de 150 de milioane de lei, in crestere cu 24 de milioane de lei fata de anul 2007. Profitul net al Elpreco pe anul trecut a fost de 3,8 milioane de lei. In 2009, afacerile companiei s-au diminuat, dupa cum a confirmat conducerea, amintind in acest sens reducerea cererii de materiale de constructii pe anul in curs.