Aproximativ 40 dintre cele 60 de hectare ar putea fi concesiona-te sau inchiriate de actionari, pentru a atrage finantari in perioada de criza. Sindicalistii se tem ca patronatul saudit ar putea apela si la disponibilizari masive.

Electroputere SA Craiova ar putea renunta la 40 de hectare de teren si spatii de productie din cauza crizei financiare acute care a afectat societatea, a dezvaluit ieri liderul sindicatului, Aurel Bojenoiu. Potrivit acestuia, actionarii lucreaza deja la un plan de restructurare care include concedieri de personal si comasarea activitatii.
"Este vorba de o restructurare mai larga, care include eliminarea unor costuri, comasarea spatiilor de productie, relocari, crearea de noi divizii si disponibilizari de personal. Doua treimi din teren vor fi degrevate, pentru a putea fi folosite de actionari ca sa aduca bani in societate: inchirieri, concesionari etc. Acum suntem in mutari, probabil ca in toamna terenul va fi liber", a afirmat Bojenoiu. Suprafata pe care este amplasata societatea masoara peste 60 de hectare, intreprinderea fiind proiectata pentru 12.000 de salariati. In prezent, Electroputere SA are doar 2.500 de salariati, iar spatiile utilizate s-ar putea ridica la 20 de hectare. Directorul economic al societatii, Cornel Nica, sustine ca actionarii nu au luat pana acum nici o decizie, dar ca managerii lucreaza la planul de reorganizare.
"Au fost vehiculate mai multe variante, dar pana acum nu a fost luata vreo decizie. Situatia va fi analizata din nou in aceasta luna. Intre variantele posibile era si cea privind disponibilizarea a 400-700 de salariati", a spus Nica. De cealalta parte, sindicatul spune ca nu accepta mai mult de 300 de disponibilizati.
"Sindicatul a incheiat o intelegere cu patronatul, prin care s-a convenit sa nu se faca disponibilizari in perioada de cinci ani de investitii, adica 2007-2012. Aceasta intelegere este anexata la contractul de privatizare. Avem unele temeri acum, cu criza. Circa 1.000 de salariati nu vor avea de lucru decat doua-trei luni in conditiile actuale si ne temem de disponibilizari. Putem accepta o cifra, dar nu mai mare de 300", spune Aurel Bojenoiu.

Ce poate face AVAS?

Din cate se stie, mentinerea numarului de salariati nu este o clauza inclusa de contractul de privatizare a societatii. In 2007, sauditii de la Al Arrab Contracting Company (ACC) au preluat de la AVAS pachetul majoritar de 62,8% din capitalul social al Electroputere Craiova, propunand o suma totala de 120 de milioane de euro, ceea ce includea plata datoriilor catre stat, asigurarea capitalului de lucru si investitii. Pana in prezent, ACC a adus 50 de milioane de euro, sustine AVAS, facand intre timp si o majorare de capital - ajungand la o detinere de 86,3%. La acea data, actionarii au promis ca Electroputere SA nu va fi tratata ca o afacere imobiliara. Se pare insa ca efectele crizei au schimbat optica. Ieri, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, anunta ca va intermedia o intalnire intre sindicalistii de la Electroputere si reprezentantii AVAS.
"In prezent, spunem ca n-ar fi un lucru foarte grav daca pe locatia Electroputere ar fi si un proiect edilitar, dar sa se pastreze macar fabricile in care s-a lucrat pana acum, respectiv cele de transformatoare, aparataj si locomotive", a declarat Prioteasa.
Aseara urma sa aiba loc o discutie intre sindicalisti si presedintele AVAS, Mircea Ursache, pe marginea problemelor sociale de la Electroputere. Ar fi interesant ce ar putea face AVAS in aceasta problema, mai ales ca ACC a refuzat sa faca public contractul de privatizare.